Opatrný (ANO): Kroměříž bude hledat projektanty na jednotlivé fotovoltaické elektrárny na svých budovách

15.03.2023 9:15

Kroměřížská radnice bude hledat projektanty na fotovoltaické elektrárny na budovách města odděleně. Na v lednu vyhlášenou veřejnou zakázku na umístění fotovoltaických panelů dohromady na desítce budov se totiž vůbec nikdo nepřihlásil.

Opatrný (ANO): Kroměříž bude hledat projektanty na jednotlivé fotovoltaické elektrárny na svých budovách
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

„Bohužel, minulé vedení města tuto oblast podcenilo, začalo úspory energií řešit pozdě. Momentálně tak jsou všichni projektanti natolik vytížení, že se na zakázku nikdo nepřihlásil. Musíme proto postupovat jinak, než jsme původně zamýšleli,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný. 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Podle místostarosty Jana Hebnara, který má úspory energií na starost, bude radnice zadávat přímo objednávky na projektování menších fotovoltaických elektráren do výkonu 50 kw. „Je na ně jednodušší vyřídit příslušná povolení. A stavba tak může proběhnout rychleji. Půjdeme postupně po jednotlivých budovách a budeme se snažit získat projektanty na dílčí části původně vyhlášené zakázky. Věřím, že se nám bude dařit a že brzy budeme mít na stole projekt první fotovoltaické elektrárny,“ uvedl Hebnar.

Podle Libora Pecháčka, vedoucího odboru investic, by mezi prvními mělo přijít na řadu projektování solárních elektráren na budovách sociálních služeb, kde je celodenní provoz a kde tedy spotřeba přímo vyrobené energie dává největší smysl.

Zastupitelé už dříve v rozpočtu na letošní rok uvolnili pro přípravu a postupnou realizaci fotovoltaických panelů na budovách města 11 milionů korun. Radnice problematice energií věnuje značné úsilí. Na podzim si kvůli úsporám energií nechala zpracovat analýzu energetického hospodářství včetně dokumentů, na jejichž základě bude možno na budovách města provádět energetický management. Město zřídilo také pracovní místo energetického manažera, který má na starost činnosti zaměřené na efektivní využívání energií a snížení nákladů na energie, monitoring spotřeby energií či komunikaci s dotčenými odbory městského úřadu ohledně opatření souvisejících s nakládáním s energiemi.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…