Ožanová (ANO): My jsme měli odvahu se postavit své ministryni. Vy tu odvahu nemáte

13.12.2022 22:16

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. prosince 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb., o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace.

Ožanová (ANO): My jsme měli odvahu se postavit své ministryni. Vy tu odvahu nemáte
Foto: ostrava.cz
Popisek: Zuzana Ožanová

Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já si dovolím se vrátit k § 99 odst. 1 a tady jsou jednoznačně stanoveny podmínky. Takže musí být zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů. To nevím. Nebo musí tedy zásadním způsobem být ohrožena bezpečnost státu. Nebo musí státu hrozit značné hospodářské škody. Kterou z těchto podmínek vlastně legislativní stav nouze, ve kterém chcete projednávat tento zákon, vlastně naplňuje? Víte, už toto volební období jsme začali s tím, když vládní koalice zmrazila platy politiků a dalších činitelů, bylo to v legislativním stavu nouze. Už tehdy, přestože jsme hlasovali pro tento návrh, bylo jasné, že už došlo ke zneužití tohoto institutu. V této chvíli považuji toto rovněž za zneužití institutu legislativního stavu nouze. A dovoluji si pro pamětníky z minulého volebního období připomenout, zvláště těch, co byli na ústavně-právním výboru, že to nebylo automaticky, když naše vláda řekla, že chce nebo některý ministr něco v legislativním stavu nouze, že jsme s tím hned souhlasili. Byly případy, kdy poslanci vládní koalice za hnutí ANO řekli, že ne, že tohle legislativní nouze není. Týkalo se to zákona o exekucích. Řekli, že to nenaplňuje podmínky a že to také nechtějí v legislativním stavu nouze. My jsme měli odvahu jako vládní poslanci se postavit své ministryni. Vy tu odvahu nemáte!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…