Pacal (Pro Třebíč): Větrný mlýn získal druhé místo v anketě Zlatá jeřabina

22.05.2021 12:12

Ve čtvrtek 20. května 2021 převzal starosta Třebíče Pavel Pacal ocenění za rekonstrukci větrného mlýna. Ten získal druhé místo v krajské anketě Zlatá jeřabina 2020, v kategorii Péče o kulturní dědictví. Ocenění předal Třebíči radní Kraje Vysočina Roman Fabeš.

Pacal (Pro Třebíč): Větrný mlýn získal druhé místo v anketě Zlatá jeřabina
Foto: ProTrebic.cz
Popisek: Pavel Pacal, Pro Třebíč

V roce 2018 rozhodlo vedení města Třebíče o důkladné rekonstrukci technické památky. O dva roky později byla kompletní rekonstrukce dokončena.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

„Větrník má dřevěné, funkční lopatky, které však z bezpečnostních důvodů v zástavbě nemohou být poháněny větrem. Lopatky se spouští pomocí motoru a jejich otáčení mohou Třebíčané sledovat každou první neděli v měsíci, vždy od 14.00 do 14.30. Koncem června plánujeme otevření větrníku pro veřejnost. V budově lidé uvidí expozici koželužství a dobového bydlení,“ popsal rekonstrukci a využití mlýna starosta Pavel Pacal.

Větrník byl postaven roku 1836, pro potřebu Budischowského závodů. Nedrtil obilná zrna, ale dubovou a borovou kůru na tříslo. To používali koželuhové na vyčinění kůží. Pro mletí třísla byl využíván zhruba půl století, později přišel na řadu parní stroj a budova mlýna utichla. V roce 1929 odkoupila mlýn třebíčská radnice a zřídila zde tři malometrážní byty pro obecní chudé. Jako sociální bydlení byl mlýn používán do roku 1977, kdy radnice vystěhovala poslední nájemníky a provedla částečnou rekonstrukci. Tehdy byl větrník opatřen kovovou atrapou lopatek.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.