Pajonk (Svobodní): Vláda řeší uprchlíky. Na nás zapomínáte a cizím pomáháte? Pošlete své peníze

15.05.2015 13:18

Vláda se rozhoduje zda pomoci uprchlíkům. Má uprchlíkům pomáhat vláda? Jaké to bude mít dopady? Jaká jsou jiná řešení?

Pajonk (Svobodní): Vláda řeší uprchlíky. Na nás zapomínáte a cizím pomáháte? Pošlete své peníze
Foto: Archiv T. Pajonka
Popisek: Tomáš Pajonk

Vláda jedná o pomoci uprchlíkům v oblastech s ozbrojenými konflikty, humanitárními či přírodními katastrofami. Jedná se o poslání 60 milionů korun převážně OSN. Jde o téměř symbolickou částku a její poslání či neposlání zásadně schodek státního rozpočtu neovlivní.

Přesto bych hlasoval proti. Ne proto, že by se uprchlíkům nemělo pomoci. Mělo. Ale úplně jinak. Tato akce bude totiž vnímána převážně symbolicky.

Česká vláda hospodaří s majetkem občanů České republiky. Velmi zjednodušeně řečeno je v pozici představenstva "bytového družstva". Má se starat o svůj dům, k tomu bylo zvolena. Čeští občané totiž platí tomuto družstvu velké příspěvky. Zdaleka ne všichni v domě mají zrekonstruovanou koupelnu a krásná nová okna, jako ti v horních patrech. Někteří jsou rádi, že jim po návštěvě exekutora zbyly alespoň dveře.

Tyto a jim podobné akce pak právě takoví lidé vnímají velice špatně. Na nás zapomínáte a cizím pomáháte? Na naše postižené sbíráme vršky od plastových lahví? A nějakým "muslimákům" peníze pošlete? Ano, často jsou takové stížnosti xenofobní, rasistické. Smutné je, že přes veškerý pokrytý či nepokrytý rasismus mají vlastně v něčem pravdu.

60 miliónů korun je totiž symbol. Pro vládu je to symbol její štědrosti. Možná se na ně na mezistátních konferencích budou ostatní ministři více usmívat, případně dostanou formální poděkování. Pro mnohé z jejich "družstevníků" to však bude symbol toho, že na ně se tu kašle. Takové rozhodnutí je voda na mlýn lidem, kteří háží všechny "barbary" do jednoho pytle, a tohle pak využijí ve své propagandě. Oni jim pomáhají, chtějí je tu nasáčkovat! Dávají jim stipendia!

Myslím, že vláda by si měla uvědomovat frustraci části obyvatelstva a jednat podle toho. V této chvíli, kdy roste nejistota, je třeba lidi sjednocovat - i symbolicky.

Máme se tedy na uprchlíky vykašlat? Vůbec ne. A jak tedy uprchlíkům pomoci? Stejně jako dokázali naši občané DOBROVOLNĚ pomoci Nepálu, kde se za několik dní nasbíralo 31 miliónů korun, na pomoc zemím postiženým vlnou tsunami poslali čeští občané dobrovolně 360 miliónů korun, na pomoc Haiti se poslalo 130 miliónů. Chce-li jít vláda příkladem, ať pošle své osobní peníze.

Pak se může premiér ukázat v televizi a osobně vyzvat občany, aby uprchlíkům pomohli, protože on to považuje za důležité. Před takovou odvahou bych smekl klobouk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii