Paroubek: 144 miliard do armády?

02.09.2017 7:34

Do roku 2025 má jít podle představ ministerstva obrany do českého letectva 30 mld. korun a do pozemního vojska dalších 114 mld. korun. Alespoň tak to vyplývá z nyní projednávaných a utajených programů rozvoje ozbrojených sil.

Paroubek: 144 miliard do armády?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Obě dvě tyto sumy se již projednávají na ministerstvu financí a vychází se z předpokladu, že do roku 2020 půjde na obranu každoročně téměř 80 mld. korun a v roce 2025 to již budou 2 % HDP, tedy 111 mld. korun. Mezi lety 2016 až 2025 by tedy výdaje na armádu měly vylétnout o astronomických téměř 90 mld. korun.

Armáda ČR jistě potřebuje modernizovat, ale je otázka, zdali je nutné, aby to bylo za tak vysokou cenu.

Pokud jde o letectvo, tak má být nakoupeno 12 víceúčelových vrtulníků, pořízeny pro „velký úspěch“ (bývalá ministryně obrany Parkanová v současné době čelí obžalobě u soudu za okolnosti související s předchozími nákupy letounů CASA) mají být dva letouny CASA a dva střední dopravní letouny a také má být rozšířen počet letounů Gripen.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Za 114 mld. korun investic má být pořízeno 210 pásových obrněných transportérů, dále stovky dopravních vozidel, kolové obrněnce Titus a Pandur, ale také třeba samohybné houfnice anebo investice do kasáren a modernizace jejich posádek. A rovněž nákup protiletadlových raketových systémů.

Soudný pozorovatel jen neví, proč má k takovému obrovskému nárůstu výdajů na armádu dojít. Pokud se sociální demokracie před volbami chce chovat sebezáchovně a ne v předklonu k americkému velvyslanectví, bude jistě respektovat vůli svých voličů, kteří považují takového vyhazování peněz na zbrojení vesměs za naprosto zbytečnou věc.

Naopak armáda ČR vůbec nezveřejňuje nákup systémů a zbraní vhodných k boji s mezinárodním terorismem. A to ať na území státu anebo mimo něj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…