Paroubek: A co zaplatí Bakala?

15.06.2016 17:52

Ministr Mládek se minulý týden vyjádřil, že k zachování alespoň některých základních životních funkcí OKD (tedy aby vůbec bylo na výplaty horníkům a dalším zaměstnancům), bude tento bankrotující podnik potřebovat od státu půjčku miliard korun. Jak Mládek správně poznamenal, s touto půjčkou se už ale stát nemusí shledat. Určitě ne v plné výši.

Paroubek: A co zaplatí Bakala?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je dobře, že s námi ministr Mládek mluví zcela narovinu. Je to rozumnější, než aby na to lidé za čtvrt roku přišli sami. Ale tato hra na půjčování peněz a jejich nevracení se nemůže hrát dlouho. Správce konkurzní podstaty musí získat nějaké peníze například prodejem zbytného majetku OKD.

Je jasné, že vláda je v nepříjemné situaci, protože do krajských a senátních voleb zbývají zhruba 4 měsíce a pokud deset tisíc zaměstnanců nedostane například za červen plat, zcela nepochybně to následky mít bude. V tom horším a dost pravděpodobném scénáři je možné počítat i s nepokoji, tedy alespoň v některých městech na Ostravsku. To by bylo pro pozici ČSSD v tomto pro svůj volební výsledek klíčovém kraji zcela katastrofální.

Chybí jen odpověď na řečnickou otázku: „A co na to Bakala?“ Odhaduje se, že Bakala „vydělal“ či jinak odvedl z OKD za 11 let svého účinkování 100 –120 miliard korun. Před pár týdny, těsně před bankrotem, se Bakala z OKD vypařil. Bylo by z jeho strany minimálně slušné, kdyby pokryl alespoň ty nejnutnější výdaje státu, související se mzdami horníků a dalších zaměstnanců, protože miliarda korun, kterou OKD k životu nutně potřebuje, je pro něj při jeho příjmech z OKD i z jiných oblastí vlastně legrace.

Skoro bych si ale vsadil na to, že nás Bakala nepřekvapí. Tedy že Bakala nedá nic a bankrot OKD bude svádět na vývoj cen trhu uhlí , tedy na kapitalismus, to znamená systém, který mu pomohl vydělat ohromné peníze…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.