Paroubek: Andrej Babiš byl vydán světské spravedlnosti

09.09.2017 15:33

Po dlouhé, bouřlivé a místy nechutné parlamentní debatě vydala poslanecká sněmovna k trestnímu stíhání předsedu hnutí ANO a nedávného ministra financí a místopředsedu vlády Andreje Babiše.

Paroubek: Andrej Babiš byl vydán světské spravedlnosti
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Samozřejmě, že útok konkurenčních stran vůči Babišovi a hnutí ANO, kteří jsou hlavními favority sněmovních voleb za šest týdnů, se dal očekávat. Byl to útok opravdu frontální a útok tak masivní, že musel budit zejména u lidí, kteří nejsou zaujatí vůči A. Babišovi (já patřím k těm lidem zaujatým, přiznávám se) sympatie. Je otázka, zda se tyto sympatie přetaví v podporu hnutí ANO ve volbách. A obávám se, že tomu tak opravdu může být.

Ve večerních událostech se místopředseda hnutí ANO Faltýnek bránil, na rozdíl od emotivního Babiše z projevu v poslanecké sněmovně, velmi obratně. Vypadal mnohem důvěryhodněji při zvládání argumentů nežli jeho hlavní oponentka Miroslava Němcová z ODS. Prostě zatím to na nějaký velký propadák hlasů pro hnutí ANO moc nevypadá.

A pokud se politické strany konkurující hnutí ANO soustředí v předvolební kampani jen na kauzu Čapí hnízdo, má Babiš vyhráno. Silné kořalky totiž otupují chuť. A stejně tak to může být s dopadem této kauzy na volební preference stran. Pokud A. Babiše jeho tým udrží v klidu, což se ovšem včera nepodařilo, bude to pro něj dobré. Pokud bude pokračovat včerejším rozčileným stylem i v dalších týdnech, může ztrácet. A pokud bude opakovat svou mantru, že "tradiční strany se spikly, aby mě dostaly z politiky", významná část voličů tomu bude věřit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Zkrátka i další politické strany by měly udržet předvolební debatu ve věcné rovině. Anebo budou ztrácet ve prospěch nových či nově se tvářících subjektů typu Starostů, Realistů, Zelených, Pirátů a dalších. A je otázkou, k čemu by byla dobrá další fragmentace politického spektra ve sněmovně.

Odpovím jasně, tím by se otevřela cesta k jednobarevné menšinové vládě A. Babiše dokořán anebo k menšinové vládě ANO řízené nepřímo A. Babišem a s nastrčeným politikem hnutí ANO v čele a s podporou komunistů a okamurovců v poslanecké sněmovně. Konec konců, i v sousedním Polsku šéf vládní strany Právo a spravedlnost Kaczyński není předsedou vlády, ale je jednoznačně nejmocnějším mužem země, který tahá za nitky v zákulisí vlády. Všechno v Polsku ve skutečnosti řídí on.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu