Paroubek: Babišův špatný politický odhad

22.06.2016 7:32

Babiš bude ve svých letech již těžko měnit metodu své práce. Je zvyklý stále znova a znova ze svého Agrofertu vítězně, ve svůj prospěch, řešit další a další fúze a další a další obchodní případy. Pohlcování drobných, malých i středně velkých konkurentů, zajišťování dotací státu a tak dále. Byla to a je jen vítězná cesta. Něco jiného je ovšem politika.

Paroubek: Babišův špatný politický odhad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Tam je potřeba mít také tu a tam odhad a cit na rozložení sil. Pokud A. Babiš v předchozích týdnech ukázal M. Zemanovi, že může mít za určitých okolností také jiného kandidáta na prezidenta, nežli je M. Zeman, jakkoli to podle mého názoru nebylo myšleno příliš vážně, prezident to jistě vyhodnotil jako hrozbu a zachoval se podle toho. A pak přišla Chovancem a Sobotkou pečlivě naplánovaná akce proti Babišovu spojenci Šlachtovi v čele ÚOOZ a Babiš najednou zůstal bez spojence, ve kterého věřil, tedy bez M. Zemana.

M. Chovanec je natolik zkušený politik, aniž bych ho příliš přeceňoval, že si přes své kontakty na Hradě, Nejedlého, Mynáře, anebo oba dva, dokázal dopředu zajisit souhlas anebo pozitivní neutralitu M. Zemana se svým krokem…

M. Zeman, který před třemi lety s nadšením podpořil akci Šlachty a Ištvana proti Nečasově vládě, aby mohl rozehrát svou hru se svou vlastní vládou, dnes již Šlachtu k ničemu nepotřebuje.

Babiš i Šlachta měli z některých vyjádření M. Zemana z poslední doby, zjistit, že se názory M. Zemana posunuly. Pokud mu A. Babiš vlastně nepřímo pohrozil, že by také mohl vytáhnout žolíka,tttedy tedy vlastního kandidáta na prezidenta, M. Zeman na hrozbu reagoval logicky – zemanovsky. Babiš se takovýmito nuancemi nezabývá, a i když sleduje M. Zemana již čtvrt století, nedokáže pochopit jeho vzorce chování.

Kdyby nehrál svouu hloupou hru s V. Jourovou, která není tak psychicky robustní, aby se do zápasu o prezidentství mohla pustit (nesporně by ale byla zajímavým kandidátem), udělal by lépe… A. Babiš prostě udělal chybu a je zřejmé, že chyb, které vyplývají z jeho povahy a životních zkušeností, pokud narazí na zorganizovaný odpor, bude v budoucnu dělat více.

Je dobré zapomenout na žízeň po pomstě

Teď se soustředil na odvetnou akci ve sněmovním výboru, kde Šlachta poblinká policejního prezidenta a možná přechodně způsobí ministru Chovancovi nějaké problémy. Je dobré zapomenout na žízeň po pomstě, neboť ta vede k dalším a dalším chybám a Babiš bude v emocích ty chyby dělat…

Zatím ovšem póza, kterou nasadil, aby zakryl svou politickou porážku, není vůbec špatná. Může být velmi účinná. On je tím, kdo chrání velkého geroje – bojovníka proti mnohohlavé sani korupce – Šlachtu, až do vycedění poslední kapky krve. A veřejnost to ocení.

Problémem je, že politika není jen o policejních složkách, o šmírování a odposleších či o prorůstání soukromých zájmů do policie. Politika by měla být především o vyjadřování zájmů určitých konkrétních sociálních a zájmových skupin ve společnosti, tou kterou politickou stranou.

Sociální demokracie by měla rychle převést zápas o policii k jiným tématům dne. Tématům, která veřejnost opravdu zajímají, a přestat hrát s Babišem hru na stínová témata, která vicepremierovi a šéfovi ANO umožňují vyhnout se debatě o nepříjemných tématech sociálního, politického a ekonomického charakteru.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.