Paroubek: Bernie Sanders je skutečný státník

28.07.2016 8:34

Na pondělním setkání se svými stoupenci senátor za stát Vermont, Bernie Sanders, donedávna soupeř Clintonové na nominaci k volbám na funkci prezidenta USA za Demokratickou stranu, vyjádřil jasnou podporu nominované kandidátce Demokratické strany na prezidenta USA, H. Clintonové. Bylo to velmi důležité vyjádření, neboť po zveřejnění emailů z centrály Demokratické strany se ukazuje, že stranický establishment Clintonové v primárních volbách viditelně nadržoval a neúnavně a nechutně intrikoval proti Sandersovi.

Paroubek: Bernie Sanders je skutečný státník
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Sanders z Clintonové určitě není nadšený, ale jak už to v životě, a v politice velmi často, bývá, vybírá se menší zlo z těch dvou. Možná, že B. Sanders viděl také nedávný zábavný program jedné americké televize, který byl věnován právě kontroverzním vyjádřením D. Trumpa v předvolební kampani. Tato vyjádření se týkala zdi mezi USA a Mexikem, kterou chce Trump na hranici obou zemí coby prezident USA postavit.

Bylo zajímavé vidět, jak se postupně mění jeho názory na cenu výstavby 1100 km dlouhé a 10 m vysoké železobetonové zdi na mexicko-americké hranici. Začal na ceně 4 miliard dolarů za její výstavbu, a podle vyjádření nejrůznějších odborníků, kteří předkládali odborné odhady stavby desetimetrové zdi, tak jak se měnily technické parametry podle Trumpových vyjádření, byla poslední částka za výstavbu celého díla už 25 miliard dolarů. Jedním z předvolebních slibů, který si voliči jistě zapamatují, je, že účet za výstavbu této zdi předloží vláda USA v čele s prezidentem Trumpem Mexiku.

Součástí amerického televizního pořadu k Trumpově zdi byla také vyjádření dvou mexických prezidentů, co tomuto nápadu D. Trumpa říkají. D. Trump podle nich samozřejmě nemůže očekávat ani cent z mexické státní pokladny. A koneckonců Mexiko je třetím největším obchodním partnerem USA, a tak asi nebude praktické s ním zahajovat obchodní válku…kvůli zdi. Když nelegální imigrace a doprava drog do USA probíhá ve zdrcující většině úplně jinak.

Na tomto jediném příkladu Trumpových vyjádření o desetimetrové zdi na americko-mexických hranicích se ukázala nízká kompetentnost tohoto kandidáta, tu a tam směřujícího k urážení rasových a jiných menšin v USA…

Sanders znovu přesvědčil alespoň ty, kteří chtějí změnu

H. Clintonová je samozřejmě především kandidátkou Wall Streetu a amerických zbrojařů, ale právě pod tlakem Sanderse a jeho stoupenců může dojít k posunu její politiky. Nečekám, že by tento posun mohl být dramatický, ale jistý posun to být může… A od D. Trumpa naopak neočekávám žádné zázraky. Je to člověk dlouhodobě spojený s politickým a ekonomickým establishmentem USA a také se CIA.

Vnímám sice vyjádření některých zkušených politických analytiků, kteří tvrdí, že je potřeba nevšímat si t Trumpových vyjádření, ale čeho jiného by se měl při posuzování skutečných politických záměrů jednotlivých kandidátů americký volič či zahraniční pozorovatel držet?

Zdá se, že B. Sanders znovu přesvědčil alespoň ty, kteří chtějí změnu a umějí poslouchat názory originálních politiků, že by byl tím pravým kandidátem Demokratické strany.

Pokud se Clintonové - za pomoci Sanderse - nepodaří přesvědčit početný tábor Sandersových stoupenců, potenciálních voličů, že může alespoň něco z jeho programu realizovat, získá část hlasů těchto lidí D. Trump a bude zvolen americkým prezidentem… Ať se to komu libí či nikoliv, typově jsou voliči Sanderse i Trumpa těmi, co chtějí změnu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…