Paroubek: Bibi v americkém Kongresu

05.03.2015 9:31

Pro každého, kdo se zabývá jen trochu hlouběji politikou, muselo být úterní vystoupení izraelského premiéra Netanjahua před členy amerického Kongresu v mnohém překvapivé.

Paroubek: Bibi v americkém  Kongresu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jestliže dnes česká média ostře kritizují prezidenta Zemana za jeho vystoupení mimo hlavní proud  zahraniční politiky české vlády, včera si musel každý, kdo sledoval jednání Kongresu USA, říci, že republikány ovládaný Kongres vlastně ničí zahraničně-politickou linii amerického prezidenta ve vztahu k Blízkému východu a oblasti Perského zálivu. Zdá se, jakoby americkým zákonodárcům  vůbec nevadilo, že politiku USA vůči Iránu a nepřímo tedy i vůči Iráku a Sýrii určuje pro nejbližší léta nikoliv řádně zvolený americký prezident, jehož ústavní doménou zahraniční politika je, ale izraelský premiér. A to nikoliv konsenzuální politik typu J. Rabina, E. Baraka, Š. Pereze či M. Begina, ale politik, který neposunul mírový proces s Palestinci v posledních letech ani o milimetr. Politik ignorující postoje většiny světového společenství pokud jde např. o budování izraelských  osad na okupovaných arabských územích. A také politik, který Izrael přivedl svou politikou do tíživé mezinárodní izolace.

Ve své včerejší velké řeči v Kongresu Netanjahu zopakoval řadu standardních argumentů, obsahujících tradiční klišé militantních izraelských politiků ve vztahu k Iránu, líčících tuto zemi jako stát s potenciálem  balistických raket a atomových zbraní. Netanjahu přitom nepředložil ani nezvratné důkazy pro svá tvrzení, ale zejména neukázal východisko z takové situace.

Obama a Kerry zcela správně míní, že je třeba se pokusit o „kissingerovský“ průlom ve vztazích mezi USA a Íránem. Netanjahu jako jedinou alternativu, pomineme-li mezinárodní sankce, nabídl konfrontaci s Iránem. Přitom i jemu musí být jasné, že vojenská konfrontace USA (či Západu) s Iránem je nejen nemožná, ale nemohla by skončit pro USA a Západ úspěchem. To je cesta do slepé uličky.
Zdá se, že Netanjahu v tuto chvíli bojuje především o své politické přežití. Za dva týdny jej čekají parlamentní volby a v průzkumech veřejného mínění si vůbec nestojí špatně jeho političtí oponenti v čele s šéfem Strany práce Hercogem
Izrael by v čele své exekutivy potřeboval v příštích letech houževnatého, pragmatického a mírotvorného lídra, který bude schopen nastoupit jinou, realističtější cestu nežli jak to dosud dělal Netanjahu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …