Paroubek: Bude Evropa existenci daňových rájů jen konstatovat?

10.04.2016 8:37

Český rozpočet by mohl být při likvidaci daňových rájů odhaleních v Panama Papers okamžitě přebytkový. To by však museli klíčoví politici přestat o jejich likvidaci jen mluvit.

Paroubek: Bude Evropa existenci daňových rájů jen konstatovat?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Francouzský ministr financí Michel Sapin se po nejnovější velkoaféře Panama Papers, která nejbohatším lidem světa a také více než 70 hlavám státu a bývalým hlavám státu umožnila přístup do daňových rájů, vyjádřil, že Francie Panamu vrátí na seznam zemí, které nespolupracují v daňových otázkách.

Je samozřejmě chvályhodné, pokud francouzský ministr financí hovoří o tom, že Panama by měla být potrestána tím, že bude zařazena mezi daňové ráje. Ve skutečnosti to ale zase až takový trest není. Pan ministr a stejně tak další čelní evropští a světoví politici, by měli proti daňovým rájům především efektivně jednat. Jedná se i o některé země v rámci Evropské unie jako Nizozemsko, Lucembursko či Kypr.

A stejně tak se jedná i o některé státy a města na území USA (například Wyoming, Nevada, Florida, Kalifornie či Delaware). A samozřejmě v dalších oblastech světa, jako jsou Britské Panenské ostrovy, Seychely, Belize, Kajmanské ostrovy, Bahamy, Bermudy a další.

Evropští a světoví politici by měli proti daňovým rájům efektivně jednat. Jedná se i o některé členy Evropské unie jako Nizozemsko, Lucembursko či Kypr. Foto ooyuz.com

Evropská rada, toto setkání evropských premiérů, které se koná pravidelně, vždy pečlivě naslouchá slovům francouzského prezidenta. Co by se tedy stalo, kdyby na příští schůzce ER Francie ústy svého prezidenta přišla s návrhy na likvidaci daňových rájů, a to nejen v Evropě, ale po celém světě?

Vždyť jen z naší republiky utíká každoročně do daňových rájů až 50 miliard korun. Z celé Evropské unie pak uniká v důsledku existence daňových rájů podle odhadů každoročně kolem 200 miliard eur. Český ministr financí by tuto záležitost měl ventilovat na každém zasedání Ekofin, tedy na schůzi ministrů financí zemí EU – těžko říct, proč to nedělá.

Český státní rozpočet by – při pohledu na 50 miliard korun, které každoročně unikají do daňových rájů – v případě likvidace daňových rájů mohl být okamžitě přebytkový. A to aniž by bylo potřeba příliš prohánět živnostníky anebo nepřiměřeně daňově zatěžovat zaměstnance.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…