Paroubek: Bude fotbalové násilí pokračovat?

26.03.2014 4:30

Víkendové fotbalové zápasy na Bazalech a v Uherském Hradišti znovu ukázaly, kam až mohou vést nezodpovědné nápady ministrů.

Paroubek: Bude fotbalové násilí pokračovat?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer svým dodatkem k zákonu omezil působnost policie, přesněji omezil jeden z jejích hlavních úkolů, a to chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek. Svou novelou dosáhl toho, že se sportovní akce zcela nepochopitelně staly místem, kde se veřejný pořádek chrání, až když selže díky vysoké agresivitě fanoušků pořadatel.

Přitom pořadatel je oprávněn zasahovat pouze podle principů nutné obrany, zatímco policie má k dispozici tzv. úkony včetně možnosti omezit možnost volnosti pohybu a zajištění osoby. Ministerstvo vnitra také v roce 2008 vydalo vzhledem k tomuto omezení působení policie úsměvnou, bohatě ilustrovanou publikaci čítající 29 stran „Bezpečí na sportovních utkáních – Manuál pro fotbalové kluby. Jak to pomohlo, jsme ostatně o víkendu viděli všichni.

Že se jedná o stav, který není řešitelný sebelepší příručkou, svědčí i prohlášení současného prezidenta Mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera, který při návštěvě Prahy na tiskové konferenci v únoru 2009 prohlásil: „Není možné, aby policisté na stadionech vůbec nebyli. Kluby nemohou mít na to, aby si s násilníky poradily samy."

Už v březnu 2009 jsem inicioval svolání mimořádné schůze parlamentu, na které poslanci měli projednávat situaci na fotbalových stadionech za stavu, kdy z nich policie odešla. Poslanci tehdejší pravicové vládní koalice však toto jednání zablokovaly. A co se o minulém víkendu stalo? Ti slušní diváci se zvedli a odešli. Po nich pak budou odcházet sponzoři, a kam pak zmizí fotbal? Mám fotbal rád, ale pokud vláda nepřijme opatření běžná v jiných evropských zemích, kde se dříve také potýkali s problémy s výtržníky, obávám se, že po letech půstu slibně vzrůstající návštěvnost fotbalových utkání minulého roku bude jen pověstnou labutí písní. Jít se za současného stavu podívat na fotbal i s rodinou a dětmi je čiré hazardérství.

Jiří Paroubek, předseda strany LEV 21 a lídr strany ve volbách do EP

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…