Paroubek: Budou sociální demokraté ve volbách na podzim tak neúspěšní?

29.08.2018 6:28

Podle výzkumné agentury SANEP, která prováděla šetření volebních preferencí voličů v šesti velkých městech počátkem června, vyšly opravdu velmi nepříznivé volební preference ČSSD ve velkých českých a moravských městech. Je jen škoda, že tyto volební preference nebyly zveřejněny v polovině června, ale s více než dvouměsíčním odstupem. A je tak možné velmi úspěšně pochybovat o jejich aktuální vypovídací schopnosti.

Paroubek: Budou sociální demokraté ve volbách na podzim tak neúspěšní?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Prostě v politice dva měsíce představují často celý věk. Od té doby se také leccos v české politice změnilo. Sociální demokracie je součástí vlády a její ministři vystupují konstruktivně a dostávají celostátní publicitu. Samozřejmě, že hloubka propadu ČSSD v loňských sněmovních volbách byla obrovská a její znevěrohodnění v široké veřejnosti příliš velké. Ale veřejnost by už mohla začít vnímat jisté pozitivní změny v její politice. Výsledek ve volbách ve velkých městech a samozřejmě v senátních volbách je v rozhodující míře závislý na politice vedení ČSSD.

Uvedu ale jeden příklad a možná, že i v dalších městech mohou tamní sociální demokraté uvést podobné pozitivní posuny ve veřejném mínění, jako jsou možné vysledovat v Ostravě. Podle jednoho červencového průzkumu provedeného na reprezentativním vzorku voličů ve významné městské častí Ostravy, by ČSSD v té době mohla získat ve volbách přes 20% podpory. A koneckonců už ve svém pátečním článku jsem z průzkumu jiné renomované agentury uvedl, že ve „svém“ volebním obvodě Ostrava - město si přeje můj návrat do politiky 42,5 % respondentů rozhodně a dalších 27,9% spíše ano.

A to, že to může pomoci preferencím této strany v Ostravě, byť vystupuji jako nezávislý kandidát, ale s podporou ostravské ČSSD, je také zřejmé. A časový rozdíl mezi dvěma průzkumy je přitom pouhé dva měsíce...

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.