Paroubek: Bývalý ministr zahraničí by si asi rád zaválčil. Tentokrát s Ruskem

12.09.2014 17:40

K. Schwarzenberg, jehož politika zavedla po 7 letech terapie Českou republiku do naprosté mezinárodní izolace, ukazuje svaly. Anexe Krymu je podle K. Schwarzenberga jako anšlus Rakouska a Rusko svým jednáním vyhlásilo válku celé Evropské unii. Je podle něho tedy potřeba proti Rusku postupovat tvrdě. „Jen když bude Putin na svůj postoj citelně doplácet, při dalším kroku zaváhá,“ uvedl Schwarzenberg.

Paroubek: Bývalý ministr zahraničí by si asi rád zaválčil. Tentokrát s Ruskem
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Jako člověk, který se po 7 let věnoval diplomacii na nejvyšší úrovni, by měl vědět, že všechny velmoci mají své legitimní zájmy. Rusko je má na Ukrajině, nechce, aby vstoupila do NATO. USA je má zase v Mexiku, Kanadě či na Kubě, a nikdo, a tím méně bývalý ministr zahraničí ČR, se nad tím nepohoršuje.

Zájmy Ruska pana Schwarzenberga ale pohoršují a je jen krůček od toho, aby otevřeně vyzýval k válce. Naštěstí se prezidentům Putinovi a Porošenkovi podařilo jednáními dojít k uzavření příměří na východě Ukrajiny. A to je dobře. Pokud se situace na východě Ukrajiny stabilizuje, naprosto není třeba stupňovat sankcí EU vůči Rusku.

Je ovšem otázka, jaké zájmy může EU s Ukrajinou mít. Vždyť pouze sanace ukrajinských dluhů, tak, aby byla Ukrajina zachráněna před hrozbou státního bankrotu, vyjde na 250 – 300 miliard eur. Možná to bojechtivý předseda TOP 09 K. Schwarzenberg neví? Na svém panství umí jistě počítat dobře. Tam se ale jedná o jeho peníze…

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.