Paroubek: Česká národní banka spokojena se slabou korunou

25.10.2016 12:35

Guvernér ČNB Rusnok převzal po předchozím vedení ČNB závazek intervencí na oslabení české koruny. Od listopadu 2013, kdy ČNB provedla tuto devalvaci koruny o 8–9 %( a dnes fakticky se jedná až o nějakých 15 – 20 %, neboť koruna ve vztahu k euru by se v průběhu času dále zhodnocovala), stála ČNB tato akce už zhruba 600 miliard korun.

Paroubek: Česká národní banka spokojena se slabou korunou
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Guvernér Rusnok, přestože měl možnost se od tohoto rozhodnutí oddělit, se v nejnovějším rozhovoru pro noviny E15 vyjádřil, že tento „závazek“ může být ukončen třeba až v roce 2018. Jak řekl Rusnok: „Pro nás je kritériem udržitelné dosahování inflačního cíle.“

Jinak řečeno, pokud nebude dosaženo inflace alespoň dvou procent, neukončí ČNB své  vyhazování peněz z okna.

Je samozřejmé, že ukončení politiky slabé koruny, pokud by bylo provedeno okamžitě, by znamenalo značný problém pro českou ekonomiku, a zejména pro celou řadu vývozců. Ale je otázka, zda mohou zájmy určité skupiny vývozců dominovat nad převažujícím  celospolečenským zájmem.

Prvořadým makroekonomickým zájmem České republiky musí být modernizace jejího průmyslu. Modernizace průmyslu, tedy uplatnění nejmodernějších technologií a zařízení v českých výrobních závodech, povede k růstu produktivity práce, a tedy k uvolňování kvalifikovaných pracovních sil, které v tuto chvíli na trhu práce chybí.

Proč dovážet Ukrajince, tedy pracovníky s ne vždy optimální kvalifikací, když je možné dovážet modernější stroje a zařízení a na nich vyrábět více produktů s menším užitím pracovní síly? To vytvoří prostor nejen pro růst produktivity práce, ale i pro růst mezd a  uvolnění pracovních sil do těch oblastí hospodářství, kde chybí.

Chce to jen maličkost: kdyby vedení ČNB před třemi lety neprovedlo tento svůj neuvěřitelný zásah na oslabení koruny, česká koruna by v tuto chvíli nejspíš byla ve vztahu k euru o nějakých 15 – 20 % silnější než dnes je. (Pokud se to někomu nelíbí, tak tedy nejméně o 8 – 9 %). A samozřejmě i nákupy zahraničních technologií by byly o oněch 15 – 20 % levnější, nežli jsou dnes. Současná cena nejmodernějších technologií může být jedním  z důvodů, proč se  české průmyslové podniky do své modernizace v současné době příliš nehrnou. Čekají prostě na dobu, až budou nákupy levnější. To je logické.

V oblasti komodit jsou dražší nákupy surovin pro průmysl, včetně strojírenství a potravinářského průmyslu, zlevňovány celkovým poklesem cen většiny komodit na světových trzích. To plně vyvažuje, a můžeme říci, že i převažuje, vliv slabé koruny při nákupu těchto komodit. Ale v oblasti supermoderních technologií je rozhodnutí ČNB setrvávat další dlouhou dobu na politice slabé koruny špatné. Nemluvě již ani o zájmu běžného spotřebitele. Ten by ocenili postup, který před časem zvolila Švýcarská národní banka.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. Text vyšel také na serveru Deník Referendum

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…