Paroubek: Česko získalo z Evropské unie o sedmnáct miliard více...

02.08.2017 8:36

…nežli do rozpočtu EU zaplatilo. Za první pololetí Česko získalo z rozpočtu EU 39,5 miliardy korun a odvedlo do něj 22,8 miliardy korun. Zůstalo tak, jako v předchozích platebních obdobích již od roku 2004 včetně čistým příjemcem peněz z EU.

Paroubek: Česko získalo z Evropské unie o sedmnáct miliard více...
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Konkrétně Česko od roku 2004 získalo 1152 miliard korun dotací, a naopak do konce letošního června do rozpočtu EU odvedlo téměř 500 miliard korun. Celkově tak z EU získalo o 656 miliard více, nežli tam odvedlo. V tuto chvíli je zhruba z 550 miliard korun finanční perspektivy let 2014-2020 proplaceno pouhopouhých 1,5 % prostředků. Zhruba 12,5 % z této částky je již smluvně přiděleno na určité projekty. To vše za 3,5 roku, tedy za polovinu funkčního období nové finanční perspektivy let 2014 – 2020.

Zdá se, že česká vláda nevyužila v posledních téměř 3,5 letech jeden z nástrojů, které má k dispozici, aby výrazně ovlivnila hospodářský růst. V každém ze sedmi let finanční perspektivy by mohla v rámci nejrůznějších programů podpořit v průměru téměř 80 miliardami každoročně podpořit hospodářský růst. Spolu s finanční spoluúčastí by to mohl znamenat přírůstek HDP nejméně 2 %, ale spíše více, téměř až ke 3 %.

V pondělí ministerstvo financí zveřejnilo svůj odhad hospodářského růstu na tento rok. Ten MF vidí na 3,1 %. Kdyby vláda uměla, a to především ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo financí, vyvinout tlak na rezorty, mohlo být HDP v tomto roce nejméně o 2 % vyšší, nežli je to, které bude dosaženo.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…