Paroubek: Chaos v Bílém domě?

01.08.2017 20:11

Páteční odvolání personálního šéfa Bílého domu Priebuse a jmenování nového personálního šéfa, vysloužilého generála Johna Perryho, nebylo zas až takovým překvapením. Spekulovalo se o něm řadu týdnů a Priebusův politický osud byl do značné míry spjat s tím, jak se mu podaří zajistit hlasy na podporu prezidentova postupu ve věci zrušení tzv. Obamacare.

Paroubek: Chaos v Bílém domě?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

V senátu Spojených států v pátek proběhlo hlasování, kdy pro zrušení Obamacare hlasovalo 49 senátorů a proti zrušení bylo 51 zákonodárců, včetně tří republikánských senátorů. Byť v senátu mají převahu senátoři za Republikánskou stranu Trump prohrál. Prezidentovo pojetí nepodpořil dokonce ani dnes zřejmě nejvlivnější republikánský senátor John McCain.

Prostě byla to Trumpova velká politická prohra, za kterou někdo musel být odpovědný a byl to ten, kdo nezajistil hlasy. A tím byl právě Priebus. Priebuse Trump angažoval do vlastně rozhodující funkce administrativy v Bílém domě jako bývalého předsedu řídícího výboru Republikánské strany. Trump tedy zjevně spoléhal na kontakty, které Priebus má celoplošně v rámci Republikánské strany, neboť prezident není člověk, který by jako ten, kdo přichází de facto zvenčí, mohl tyto kontakty v tak krátké době vybudovat.

Je potřeba ještě dodat, že personální šéf Bílého domu rozhoduje o mnoha personálních otázkách, o jmenování a rozmisťování řady úředníků ve středně vysokých pozicích a funkcích ve vládním aparátu. Je to tedy člověk s mimořádným vlivem ve vládním aparátu a také s mimořádným vlivem na prezidenta. A na provádění jeho politiky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Je také pravda, že je to během půl roku Trumpova prezidentství již šestá změna ve vysoké pozici Trumpovy vládní administrativy, což může svědčit o několika věcech. Tak především Trump nebyl v personální oblasti na vládnutí připraven. Což se dá do značné míry pochopit, protože z politického hlediska ve vztahu k washingtonskému establishmentu je Trump homo novus.

A za další, asociovat s Trumpem se zřejmě nechtěla celá řada dalších, zřejmě mnohem vhodnějších kandidátů pro vládní funkce a tak jeho výběr proběhl do značné míry náhodně a hlavně zúženě. A dnes sklízí Donald Trump plody své nedůslednosti a nepřipravenosti vést americkou vládní administrativu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem  požádal o pomoc Evropskou komisi

8:19 Ministr Výborný: V této mimořádné situaci jsem požádal o pomoc Evropskou komisi

Místo obvyklých 130 tisíc tun letos tuzemští pěstitelé ovoce sklidí kvůli silným mrazům jen pětinu, …