Paroubek: Co ještě stačí k posouzení vládní nekompetentnosti?

01.08.2013 19:32

V posledních třech letech, po nástupu pravicové vlády, jsem se několikrát ve sněmovně věnoval také problematice Státní opery a tedy i Národního divadla. Kritizoval jsem zejména postupy bývalého ministra kultury Bessera (TOP 09), muže nemajícího vůbec žádné zkušenosti z oblasti kultury. Ten před dvěma a půl lety odvolal kompetentního šéfa Státní opery Radima Dolanského, člověka s vizí rozvoje této specifické operní scény.

Paroubek: Co ještě stačí k posouzení vládní nekompetentnosti?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Podobně jako kdysi „rudý děda", profesor Zdeněk Nejedlý, který sloučil po únoru 1948 organizačně Národní divadlo a tehdejší Divadlo 5. května (někdejší německou a nynější Státní operu) do jednoho celku, provedl tuto operaci i pravicový ministr Besser. „Rudý děda“, jakkoliv názorově perverzní, na rozdíl od Bessera kultuře rozuměl. Po panu Besserovi přišla do čela resortu kultury ministryně Hanáková, která vše dorazila, jak se zdálo do nejpokleslejšího možného bodu. Paní ministryně byla předtím starostkou Vizovic a v této obci, proslulé výtečnou ohnivou vodou, pořádala možná místní národopisné slavnosti. To jí možná šlo. Velké problémy české kultury - zbytnělé za sedm let pravicových vlád, zejména její obrovské podfinancování - přesahovaly její erudici a schopnosti.

Nynější ministr kultury Balvín plně navazuje na tuto nešťastnou sestupnou linii pitomosti, která shora drtí českou kulturu naprostou nekompetentností. Dnešním odvoláním generálního ředitele Národního divadla Buriana ministr kultury Balvín projevil neuvěřitelnou neschopnost, pokud jde o řízení resortu kultury. Pan Burian je uznávaný divadelník a výborný manažer. Na rozdíl od ministra vlády Zemanových přátel Balvína své věci rozumí a má vizi rozvoje Národního divadla.

Vyhodit ředitele první divadelní scény v zemi je nejen projevem obrovského diletantismu, ale také činem vrcholně protinárodním. Měsíc před zahájením divadelní sezóny destabilizovat vedení Národního divadla, to může opravdu jen hlupák. Pravičák Balvín jen navazuje na své nedávné diletantské předchůdce z pravicových vlád. Chce ten nebohý resort zřejmě úplně dorazit. Ponechávám přitom stranou nedávné publikovaný opravdu skvostný názor páně ministra Balvína, že možným zdrojem financí pro českou kulturu jsou údajně přebujelé sociální výdaje.

Kdyby nebylo jiného důvodu k nepodpoře Zemanovy vlády, tento jediný - bezdůvodné odvolání plně erudovaného generálního ředitele Národního divadla - by mně stačil k tomu, abych usiloval o to, aby ve své funkci co nejrychleji skončil nejen diletant Balvín, ale také celá Zemanova vláda.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.