Paroubek: Co nového v Pekingu?

15.05.2017 7:36

Přes nenávistný přístup některých českých „komentátorů“ ke světovému fóru „Pás a cesta“, které probíhá ve dnech 14. a 15. května v Pekingu, se takto akce stala klíčovou světovou událostí těchto dnů. Fóra se účastní zástupci z více než stovky zemí, včetně několika desítek hlav států a premiérů a desítek ministrů z mnoha zemí.

Paroubek: Co nového v Pekingu?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Podle očekávání udal tón Fóra čínský prezident Si Tin-pching. Ten označil projekt Pás a cesta za projekt století, který může být přínosem po celý svět.

Prezident Si Ťin-pching uvedl, že duchem Hedvábné cesty je mír a konvergence. Na jiném místě své řeči čínský prezident také zmínil, že tam, kde se válčí, se nedaří obchodu a kooperaci. Duchem historické Hedvábné cesty, tak jak vznikla ve středověku, byla mimo jiné myšlenka spojení Východu a Západu. Hedvábná stezka znamenala výměnu zboží, technologií, výměnu v oblasti kultury, vědeckých poznatků a myšlenek. Zdá se přitom, že trend míru a rozvoje ve světě je nezadržitelný. Jak uvedl čínský prezident: „Touha lidí po lepším životě roste“. Čínský prezident dále hovořil o potřebě uvést do souladu rozvojové strategie jednotlivých zemí a také o spojenectví Číny s Ruskem.

V další části projevu se prezident Si zbýval konkrétnějšími přístupy k řešení rozvojového projektu Pás a cesta. Shrnul je do oblastí:

  • Politika Pásu a cesty jako cesta vytváření nového prostředí. Uplatnění projektu prohlubuje přátelství a vzájemný respekt bez konfrontací.
  • Prohlubování ekonomické, především průmyslové, kooperace, dále podporovat uplatňování moderních technologií. Věnovat velkou pozornost rozvoji dopravní infrastruktury a vytváření nových modelů financování a podporovat zesilování konektivity také v politické oblasti.
  • Podpora hospodářského růstu, což souvisí s odstraňováním hospodářské i jiné zaostalosti. Jde o to budovat otevřenou světovou ekonomiku
  • Budovat politiku „Pásu a cesty“ jako cesty inovací, digitalizace ekonomiky, využívání umělé inteligence, robotizace, nanotechnologií atd.

Prezident Si ve svém projevu hovořil také o tom, že Čína nikdy nebude zasahovat do vnitřních záležitostí jednotlivých zemí. A bude hledat cesty a prostředky k dosažení harmonické spolupráce a harmonického rozvoje vztahů. Čína poskytne obrovské peníze ze speciálně k tomu vytvořenému fondu a dále i prostřednictvím banky AIIB na rozvoj především infrastruktury v rozvojovém světě, v Asii i východní Africe a částečně i v Evropě.

Ve svém vystoupení zmínil Si velmi výrazně i politiku „Zeleného rozvoje“, a to zejména ve smyslu útoku na klimatické změny. Svůj projev uzavřel příslovím: „Dlouhou cestu lze zvládnout tak, že půjdeme krok za krokem.“ Jinak řečeno, s projekty Pásu a cesty je třeba pracovat plánovitě, a zejména trpělivě.

Po prezidentu Si vystoupil na fóru s inspirativním projevem také ruský prezident Putin a po něm dostal slovo turecký prezident Erdogan. Tolik tedy k úvodní části fóra Pás a cesta.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…