Paroubek: Destrukce americké demokracie

19.05.2017 8:35

Už dlouhé týdny před volbami a několik měsíců po volbách prezidenta Spojených států jsme byli svědky spekulací o tom, jakoby šéf Bílého domu prezident Trump byl řízen Ruskem. Ba co víc, přímo z Kremlu.

Paroubek: Destrukce americké demokracie
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Těmito hloupostmi se dnes zabývá vážně významná část americké politické elity asi tak stejně intenzivně, jako kdysi řešila trapný žabomyší spor o tom, zda je orální sex prezidenta Clintona pohlavním aktem či nikoliv. A zda tato záležitost narušila prezidentovu morální integritu. Prostě Američané dokážou destruovat sami sebe. Je to až neuvěřitelné.

Prezident Trump není má krevní skupina, nebyla by to má volba, pokud bych byl Američanem ve volbách prezidenta. Za několik měsíců se mu povedla řada velkých přehmatů a diskvalifikujících hloupostí, ale upřímně, pokud jde o přístup k světu, je mi jeho přístup docela sympatický. Je neideologický a přímo byznysový. Ve svých důsledcích vždycky při takovémto přístupu hledáte i pro vašeho partnera a případného protivníka win – win strategii. A Trump to dělá přes všechny silné řeči vůči Číně a dělá to také ve vztahu k Rusku. Přitom americké zbrojařské koncerny nepřijdou zkrátka. Trump jim chce dopřát. Zbrojní rozpočet USA s Trumpovou pečetí je ještě o 10 % vyšší než byl loňský Obamův, který byl přes 600 mld. USD. Takže Trump není žádný pacifista. Je to byznysmen v rouše politika, který ví, co se sluší a patří ve vztahu k zbraňovému byznysu. A přesto teď bude ostře vyšetřován a budou hledány, abychom to tak řekli s Jaroslavem Haškem nitky a další nitky, tedy možná spojení Trumpa s Ruskem. To může samozřejmě destruovat Trumpovu politickou pozici a narušit výrazně klima v politických špičkách USA. A nechci ani domýšlet, co by se stalo, kdyby se našly nějaké vážnější indicie těchto kontaktů.

Udělat si z vlastního prezidenta podezřelého ze styků s cizí velmocí, která se Spojenými státy v jejich výsostném postavení nemůže nikdy soupeřit, je hloupé. Američané destruují zkrátka sami sebe.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Danuše Nerudová je asi slepá

4:30 Dostálová (ANO): Danuše Nerudová je asi slepá

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k migraci