Paroubek: Favorité, černí koně a debakly voleb v Praze

04.05.2018 17:21

Půl roku před volbami do pražského zastupitelstva zveřejnila agentura STEM/MARK průzkum, který velmi detailně – s výjimkou volebních preferencí – rozebírá jednotlivé stránky společenského a politického života v Praze.

Paroubek: Favorité, černí koně a debakly voleb v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Průzkum se zabývá vahou témat pro rozhodování voličů, ale také například tím, jak jsou lidé spokojeni s dosavadním řízením a směřováním města a které politické strany jsou občanům svými postoji a názory nejbližší.

Témata volební kampaně

Pokud se podíváme na témata, respektive sílu jednotlivých témat, jak je vidí Pražané, tak jako největší politické téma vidí 45% dotázaných dokončení Pražského okruhu. Dosavadní městská rada v této otázce ovšem příliš nepokročila. A to bude jistě velké politikum těchto voleb. Na druhém místě jako velké téma lidé vidí rekonstrukce a opravy komunikací (36%). Na třetím místě, pro povrchního pozorovatele možná poněkud překvapivě, vidí 28% Pražanů řešení situace s bezdomovci. Jen o něco málo méně lidí – 26% - vidí jako nejvíce problematický nedostatek záchytných parkovišť. Téměř čtvrtina občanů (24%) se dožaduje výstavby metra nové trasy D a pokračování výstavby trasy metra na letiště. Dá se tedy říci, že v uvažování významné části Pražanů, neboť reakce se u řady respondentů jistě v řadě dopravních temat překrývají, je vnímáno řešení dopravních staveb a dopravní situace v Praze jako bezkonkurenčně nejvýznamnější.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Téměř čtvrtina obyvatel (24%) se dožaduje čistějšího životního prostředí a více zeleně. To jistě není úkol krátkodobý. Větší pocit bezpečí chybí téměř pětině Pražanů (18%). A ne zrovna zanedbatelná část Pražanů (16%) vidí jako problém nedostatečnou výstavbu bytů. Je vcelku pozitivní, že jen 13% Pražanů považuje za problém dosažitelnost zdravotní péče. Občané Prahy naopak oceňují možnosti kulturního a společenského vyžití, celkovou občanskou vybavenost a také solidní dostupnost linek MHD.

Jak jsou strany lidem svými myšlenkami a postoji blízké?

Pokud jde o sympatie veřejnosti, tak za velmi blízkou nebo blízkou považují Pražané, pokud jde o její myšlenky a postoje, silně programově vágní stranu Pirátů (40%). Starosty a Nezávislé takto vidí 31% lidí, ODS 32%, TOP 09 27% a stejně tak hnutí ANO. Stranu zelených považuje svými myšlenkami a postoji za sympatickou 18% lidí, lidovce 17%, Stranu svobodných občanů 10%, ČSSD 11% a komunisty 8%. Velmi blízká je Pirátská strana 15% občanů, ODS 12%, hnutí ANO 12%, TOP 09 11% a naopak ČSSD jen 3% (!)... Toto nejsou volební preference, ale toto je volební potenciál jednotlivých stran, který bude ve volbách využít jen do jisté míry. Nicméně, měření tohoto potenciálu ukazuje hlavní favority voleb a také příští hlavní poražené. To se za půl roku ani po několikatýdenní kvalitní volební kampaní změnit prostě nedá.

Hodnocení směřování Prahy v posledních čtyřech letech

Jen 32% lidí se domnívá, že Praha směřuje správným směrem. A lidé vidí jako perspektivní pro vedení města, politiky jako jsou odstupující ministr Pelikán nebo Hana Marvanová, Jakub Michálek a Jiří Pospíšil. To ovšem do značné míry neodpovídá jinému názoru Pražanů (respektive dvěma třetinám z nich), kteří si myslí, že příštím primátorem by měl být člověk, který se dlouhodobě pohybuje v komunální politice. A téměř pětina občanů spatřuje ideálního primátora v osobě úspěšného manažera.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.