Paroubek: Hnutí ANO zůstává nejsilnější stranou

10.07.2018 7:32

Agentura pro výzkum veřejného mínění Stem.cz zveřejňuje každé dva měsíce průzkumy veřejného mínění zaměřené na volební preference jednotlivých politických stran. Červnový průzkum Stem.cz je na dva a půl měsíce nepochybně posledním, neboť první sběr dat pro nový průzkum bude možné seriozně uskutečnit až počátkem září.

Paroubek: Hnutí ANO zůstává nejsilnější stranou
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Agentura Stem.cz má výsledky průzkumů volebních preferencí, které se obvykle příliš neliší od výsledků dosažených politickými stranami ve volbách. Podle červnového průzkumu zůstává nejsilnější stranou hnutí ANO s 32% preferencí, což je nepatrně méně, než tato strana zaznamenala před dvěma měsíci. Na druhé pozici v průzkumu je ODS s 15,5% preferencí, což je o 1,8% více než byly preference této strany v dubnu. Jak už jsem před několika měsíci předvídal, stane se ODS gravitačním polem přitahujícím pravicové voliče, a to, jak se zdá, momentálně nejvíce na úkor Pirátů, ale také (a již dříve) pravostředových stran, což se v červnu týká především STAN a také TOP 09.

Na třetím místě jsou tedy již zmínění Piráti, kteří ovšem zaznamenali za dva měsíce pokles z 13,5% na 10,2%. Tento „sešup“ volebních preferencí připomíná rychlý pokles volebních preferencí Věcí veřejných v letech 2010-11 poté, co voliči poměrně záhy zjistili, jakou chybou bylo věnovat jim důvěru ve volbách. Uvidíme, do jaké míry se jedná o setrvalý jev. V každém případě však Piráti předvádějí naprosto myšlenkově sterilní parlamentní politiku.

Zdálo se, alespoň v počátcích jejich působení ve sněmovně po volbách, že se soustředí na některé velké kauzy minulosti (kauza Bakalova OKD). Zůstalo jen u záměru, který již nebyl - s jedinou výjimkou právě OKD- dále rozvíjen. Piráti dosud patřili k favoritům komunálních voleb některých velkých českých a moravských měst. Zdá se ale, že realita za čtyři měsíce termínu komunálních voleb bude pro Piráty podstatně horší než ta, kterou ukazují rychle zastarávající průzkumy veřejného mínění.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Na dalším místě jsou s 8,6% SPD, jejíž podpora nepatrně poklesla.

Pak přichází prostor pro strany levice: KSČM s 9,1% a ČSSD se 7,9%. Obě dvě levicové strany zaznamenaly oproti dubnu jistý růst volebních preferencí, který ovšem nelze nazvat dramatickým. Po sociální demokracii následuje KDU-ČSL s 6,3% volebních preferencí, což je nárůst o 0,9% oproti dubnu.

Naopak pod úrovní 5% preferencí zůstává, přes jistý nárůst volební podpory, TOP 09 a STAN, který nabral silně zápornou dynamiku a je už dnes na 2,7% volebních preferencí. Hlavní poznání z tohoto průzkumu je stabilní pozice hnutí ANO, růst podpory ODS, která je poměrně dynamicky se rozvíjejícím volebním subjektem, mírný růst podpory pro tradiční levici a silný pokles vlivu Pirátů. Zejména u Pirátů bude zajímavé sledovat, pokud exodus jejich voličů bude pokračovat, do kterého politického tábora tito voliči vlastně zamíří…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…