Paroubek: J. Pospíšil v čele TOP 09

27.11.2017 15:27

TOP 09 zůstala v komparzu opozičních stran i po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Pokud sečteme hlasy odevzdáné ve volbách v říjnu pro TOP 09 a Starosty a sečteme jejich mandáty v Poslanecké sněmovně, jejich síla se od minulých voleb nijak výrazně nezměnila.

Paroubek: J. Pospíšil v čele TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

To je potřeba vědět i s ohledem na odchod M. Kalouska z předsednické funkce TOP 09 a na významné mlčení K. Schwarzenberga v souvislosti se zvolením nového předsedy TOP 09.

J. Pospíšil je nesporně velmi schopným politikem. Problémem je, že jeho značná osobní a také politická pružnost jsou poněkud nebezpečné pro jeho nejbližší spolupracovníky. Lidé z Nečasova vedení ODS a kolegové ministři z Nečasovy vlády by jistě mohli vyprávět. J. Pospíšil je politický solitér s ne právě dokonalými vlastnostmi týmového hráče. Za to je však schopen zajistit své stranické formaci slušný volební výsledek. A to kdekoli byl postaven do čela kandidátky. Ať to byl Evropský parlament nebo, před tím ještě v ODS, Sněmovna v roce 2010, či krajské volby v roce 2012.

Pospíšil je prostě velmi schopný volební lídr. Jaký bude stranický lídr, to všichni uvidíme. Řídit stranu z Bruselu, z bruselské kanceláře poslance europarlamentu, kterým Pospíšil je, bude ale složité. V dnešní době, kdy je vše, i schůze v úzkém kruhu, možné řešit on-line přes kamerové systémy, to ale není nepřekonatelný problém. Ale osobní kontakt je osobní kontakt.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Dost bude záviset také na první místopředsedkyni M. Adamové, která nejen že splňuje parametry lídra z hlediska zjevu, ale také pokud jde o její vystupování. Odhlédnu-li ovšem od jejích poněkud výstředních pravicových názorů, myslím, že to je žena na svém místě.

Co však zvláště stojí za zmínku, je rezervovaný postoj dua Kalousek – Schwarzenberg vůči Pospíšilovi. Bez spolupráce s otci zakladateli TOP 09 toho však Pospíšil mnoho dokázat nemůže. Pokud si tito tři lidé, tedy Pospíšil, Schwarzenberg a Kalousek, nejsou schopni sednout k jednomu stolu a probrat vzájemnou spolupráci, těžko lze očekávat, že by došlo v pozici TOP 09 na české politické scéně k nějaké změně. A pokud k nějaké změně dojde, může to být i změna k horšímu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…