Paroubek: Jaká bude příští vláda?

04.05.2017 10:21

Premiér Sobotka včera oznámil svůj záměr podat demisi vlády pod svým vedením. Konec předsedy vlády znamená konec celé vlády. Politické strany, zejména ty vládní, uvažují, co teď s tím.

Paroubek: Jaká bude příští vláda?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Hnutí ANO nechce ztratit svou vysokou podporu ve veřejnosti, stejně tak jako lidovci. A naopak, sociální demokracie chce zastavit dlouhodobý pád svých volebních preferencí. Při koaličním jednání se špičky vládních stran dnes dohodly, že nechtějí předčasné volby. To tedy znamená, že by vládní koalice měla pokračovat v současném půdorysu tří vládních stran, které jej tvoří.

Za běžných okolností by se snažil zkomplikovat situaci prezident Zeman jmenováním vlády svých kamarádů. Mám dobré důvody si myslet, že to tentokrát neudělá, protože je tři čtvrtě roku před prezidentskými volbami. Miloš Zeman si nechce znepřátelit elektorát žádné politické strany. Ani hnutí ANO, ani sociální demokracie.

Odstavení od moci by mohlo zbytečně zkomplikovat situaci oběma politickým stranám a konec konců i lidovcům. Nejde samozřejmě jen o to, dokončit rozpracované legislativní záměry. Ale jde také o to dokončit mnoho jiných věcí v šedé zóně…

Koaliční strany budou nesporně preferovat takové řešení, které je nepoškodí, a naopak jim přinese politické body. Pokud v příští vládě nebudou Sobotka a Babiš a šéfem vlády bude např. L. Zaorálek, může na tom sociální demokracie politicky jen vydělat. Sociální demokracie je v situaci fotbalového týmu, kterému se nedaří. Samozřejmě funkcionáři takového týmu nemohou změnit celý fotbalový tým, ale mohou změnit trenéra. B. Sobotka jistě nebude mít problém s tím se stáhnout z vlády a umožnit např. L. Zaorálkovi, aby se stal předsedou vlády. A nový předseda vlády by se logicky měl stát celostátním volebním lídrem ČSSD. Pokud to takto ČSSD udělá, může na tom jen politicky vydělat růstem svých volebních preferencí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…