Paroubek: Jednání odborářů

12.09.2018 8:36

Odbory zaznamenaly nesporný úspěch při jednání o navýšení mezd ve veřejném sektoru. Růst mezd o 8% v příštím roce dohodnutý při jednání s vládou, je prostě vynikající. Nyní se ovšem odboráři pokouší rozlousknout tvrdší oříšek. A to je kolektivní vyjednávání v soukromém sektoru o navýšení mezd v privátních firmách.

Paroubek: Jednání odborářů
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

V minulém týdnu jsem četl článek známého ekonomického beletristy Kovandy, který před pár dny napsal, zřejmě se zcela vážnou tváří, že vláda vlastně nemá možnosti, jak ovlivnit růst mezd. Není to pravda. Má nejméně dva nástroje. Jednim je zajištění růstu minimální mzdy a dále je to růst mezd ve veřejném sektoru. Což tlačí na růst mezd také v korporátní sféře, tedy ve firmách. Je zřejmé, že majitelé řady firem jsou z tlaku na růst mezd celí nesví. Šéf Hospodářské komory Dlouhý už mluví o tom, že pokud dojde k vyššímu růstu mezd, bude to znamenat tvrdý úder firemním investicím, na které prostě nebude.

Ano, pokud bude růst mezd v privátní sféře příští rok nějakých 6 – 8%, měla by vláda přistoupit k potřebným změnám v oblasti daní, resp. daňových odpočtů. Mám na mysli především stoprocentní odpisy investic ihned při jejich uvádění do provozu. To by firemnímu sektoru mohlo velmi pomoci. V každém případě by to odrazilo argument, že nárůst mezd zabrzdí potřebné modernizační investice.

Republika potřebuje jak růst produktivity práce, což nelze zajistit jinou cestou než masivním uplatněním modernizačních investic, tak i růst mezd pracovníků, jejichž mzdová úroveň je dlouhodobě podhodnocená.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie