Paroubek: KDU-ČSL a STAN před branami sněmovny

06.07.2017 9:23

Podle posledních průzkumů veřejného mínění, a to v zásadě bez ohledu na to, která agentura je provádí, zůstává aliance lidovců a Starostů před branami Poslanecké sněmovny. Předvolební koalice o dvou členech totiž musí získat deset procent všech odevzdaných hlasů. Podle jednotlivých agentur ale zaostává více nebo méně za potřebnou hranicí.

Paroubek: KDU-ČSL a STAN před branami sněmovny
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V případě, že by se lidovci na společné kandidátce se Starosty do sněmovny nedostali, byla by to jen voda na mlýn, podle průzkumů a pravděpodobných volebních výsledků, nejsilnější politické formaci v zemi – hnutí ANO. Za předpokladu vynikajícího volebního výsledku 35 procent hlasů by hnutí ANO mohlodokonce získat v nově zvolené Poslanecké sněmovně absolutní většinu. Nebo by mohlo dosáhnout volebního výsledku, který by se blížil polovině všech mandátů.

V prvním případě by ano vytvořilo jednobarevnou většinovou vládu. Ve druhém případě by se vláda opírala o ad-hoc ve sněmovně vznikající většinu. Prakticky by to znamenalo, že si šéf ANO A. Babiš může zajisti většinu s využitím hlasů komunistů a „okamurovců“

Pokud jde o předáky lidovců, je dobře, že při pohledu na průzkumy veřejného mínění, které jim a Starostům zatím nepřejí, nepropadají panice.

Osobně se domnívám, že myšlenka této koalice je dobrá, problémem je, že její zviditelnění mělo nastat o něco dříve. Například již na začátku roku. O to víc musí být lidovce a starosty vidět v těchto týdnech, kdy se většina voličů, ještě před zahájením samotné volební kampaně, seznamuji s možnostmi, které jim volby nabídnou.

Pokud nová aliance bude mít dobrou a brizantně vedenou volební kampaň, může dokonce dosáhnout volebního výsledku někde mezi 12 – 15 procenty, byť se to v této chvíli může zdát fantaskní. Je potřeba zachovat klid, zůstat v poloze aktivní politické volební strany … a sledovat, jak voliči přibývají.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu