Paroubek: Kauza Čapí hnízdo šancemi hnutí ANO neotřásla

12.09.2017 12:16

V neděli byl zveřejněn průzkum veřejného mínění společnosti Median a TNS Kantar zpracovaný pro Českou televizi. Aby se tyto společnosti vyhnuly budoucím nařčením či úvahám, jak se zmýlily v odhadech, přicházejí s originálním řešením.

Paroubek: Kauza Čapí hnízdo šancemi hnutí ANO neotřásla
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zveřejnily tzv. volební potenciál jednotlivých politických stran. Tedy nikoliv volební preference, ale volební potenciál. Tedy jinak řečeno, jaký je podíl voličů z celkového počtu voličů a kteří zvažují volbu té, které strany a půjdou k volbám. To je samozřejmě něco jiného, nežli volební preference. Ty jsou v podstatě někdy i výrazně nižší, možná o třetinu, možná o čtvrtinu, jak v kterém případě.

Samozřejmě, že pro šéfy marketingu dotčených stran zveřejnění volebního potenciálu je pobídkou k tomu, aby viděli věci a pozice své strany mnohem optimističtěji, nežli tyto pozice reálně jsou.

A tak hnutí ANO má potenciál 35 % voličů, tzn., že jejich volební preference se mohou pohybovat podle jednotlivých průzkumů někde v rozmezí mezi 24 – 32 %.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Sociální demokracie má mít volební potenciál 17 %, takže její volební preference se mohou pohybovat mezi 10 – 14 %, jak ukazují výsledky jiných průzkumů.

Třetí, pokud jde o volební potenciál, je ODS s 15,5 % a čtvrtí Komunisté se 14 %. Po nich následují s 13 % TOP 09. Okamurovci, STAN a Piráti mají volební potenciál na 12,5 %, což se zdá být u STANu i Pirátů hodně optimistické číslo. Lidovci jsou na 11,5 % a Zelení na 7 %.

Průzkum byl prováděn v době, kdy již do veřejného mínění naplno dopadly informace o chystaném trestním stíhání A. Babiše a J. Faltýnka a jejich vydání policii sněmovnou. Jinak řečeno, pokud má hnutí ANO potenciál oproti předchozímu šetření zhruba na stejné úrovni jako před tím, můžeme říci, že dopad kauzy Čapí hnízdo na volební preference stran je malý nebo vůbec žádný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…