Paroubek: Když šéfredaktor babišonovin blbne

03.06.2015 12:02

Všichni máme své intelektuálně slabší a silnější chvíle. Jsou ale tací, kteří mají jen světlé chvilky, v latinské právní mluvě „lucidum intervallum“.

Paroubek: Když šéfredaktor babišonovin blbne
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Mezi tyto lidi řadím po zveřejnění dnešního článku „Voda v pražské politice“ také šéfredaktora MfD J. Plesla. Ten pracuje spíše s dojmy a polopravdami.

Geneze jeho „světlé chvilky“ je vlastně jednoduchá…

 Po nedávné, naprosto děsuplné „epidemii“ průjmových onemocnění v důsledku kontaminace vody v pražských Dejvicích jsem v celé věci s úžasem sledoval naprostou pasivitu pražské primátorky a příslušného městského radního.

Do oblasti havárie nebyly podle informací médií i podle občanů samotných dopraveny dostatečné počty cisteren s pitnou vodou.  A obyvatelstvo zřejmě nebylo důrazně a ani včas informováno o zdravotní závadnosti vody z vodovodního potrubí. Jak jinak si vysvětlit, že pět tisíc dejvických obyvatel postihla „Montezumova pomsta“.

Primátorka Krnáčová svou kolosální neschopnost spočívající v nečinnosti v této věci (již kolikátá věc to je…) tentokrát vyšperkovala veřejně sděleným návrhem na rozvázání spolupráce s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK). Jde o jeden z jejích námětů z dílny Jaroslava Haška. Vystřelit něco od boku a neznat právní konsekvence, ale ani důvody, proč havárie vlastně vznikla, ji jako političku zcela diskvalifikuje.

S kouřovou clonou k zakrytí primátorčina trapného blábolu proto vzápětí přispěchala Babišova MfD. Šéfredaktorův článek splétá nitky a další nitky, aby došel k tomu, že v době privatizace PVK v roce 2001 jsem byl ekonomickým náměstkem pražského primátora. V tom měl z části pravdu (byl jsem náměstkem pro finance). To je ovšem zřejmě jediná (skoro)pravda v Pleslově článku…Myslím zejména, že pan šéfredaktor poněkud démonizuje roli „pana Vlasty“.

S privatizací pražské vody v roce 2001 neměl M. Vlasta nic společného. Byl v té době skutečně mým „tajemníkem“, organizoval dětské dny, žákovské turnaje ve fotbale a podobně, do kterých jsem dával vlastní peníze. To mu opravdu šlo…

O privatizaci PVK v roce 2001 však rozhodovala Zemanova vláda a klub ČSSD na pražské radnici (i na mé doporučení) vládě tuto privatizaci nedoporučil. Nicméně v dalších letech byla přesto spolupráce pražské radnice a Veolie zcela korektní. Proč se nyní narušila, nevím.

S M. Vlastou jsem se lidsky i politicky rozešel – tak jako s mnoha dalšími lidmi z ČSSD – na podzim roku 2010. Od té doby se s ním vůbec nestýkám. Ale pokud bych byl v roce 2011 předsedou ČSSD, M. Vlasta by se předsedou představenstva PVK nestal, i kdyby zůstal mým přítelem. Neměl na to kvalifikaci a já mám soudnost.

Jmenování M. Vlasty předsedou představenstva PVK je jedním z mnoha kroků Sobotkovy éry, který jsem nikdy nepochopil. A takováto personální rozhodnutí jsou ve svém důsledku jedním z důvodů, proč ČSSD po mém odchodu z předsednické funkce zatím nepřekonala ani ten můj nejhorší (byť vítězný) volební výsledek docílený ve sněmovních volbách v květnu 2010 a proč jsou volební výsledky ze sněmovních (2006) krajských a senátních (2008) i evropských voleb (2009), tedy v době, kdy jsem byl jejím předsedou, pro současnou ČSSD z říše snů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…