Paroubek: Kolik bude Brity stát brexit?

02.12.2017 17:42

Když před necelým rokem a půl mírná většina britských občanů souhlasila s vystoupením Velké Británie z Evropské unie, nezdálo se to být pro Brity velkým problémem.

Paroubek: Kolik bude Brity stát brexit?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Dnes je však zřejmé, že Britové zaznamenávají odliv významných evropských institucí usídlených v Londýně do jiných částí Evropy, respektive do jiných zemí Evropské unie. Z Británie také zmizí část finančních služeb a skvěle placených finančních odborníků, kteří také zatím v Británii platí masné daně. A také národohospodářsky se zdá, že se tempo britského růstu po braxitu spíše zmírňuje.

Přišly prostě problémy, se kterými propagandisté brexitu v kampani předcházející referendu nepočítali. A teď ještě EU chce v rámci rozvodového řízení po Velké Británii zaplatit konečný účet za její odchod, a to za finanční závazky vyplývající z dřívějších rozhodnutí evropské osmadvacítky, tedy včetně Velké Británie. Dluhy se platit musí, a to zejména pokud si chce Velká Británie v příštích jednáních o uspořádání budoucích obchodních vztahů s EU zachovat dosavadní výhodnou pozici přístupu britského zboží a služeb na evropský trh.

Podle obvykle dobře informovaných novin The Daily Telegraph, které využily zprávy agentury AFP, se bude konečný účet za odchod Velké Británie z EU pohybovat mezi 45 – 55 miliardami eur. Tedy pro bližší přiblížení, v korunovém vyjádření se jedná o objemy v rozsahu 1,1 – 1,4 bilionu korun. To je suma odpovídající zhruba ročním příjmům jednoho českého státního rozpočtu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Velká Británie má k rozhodnutí rozvodový účet předložit EU do začátku prosince a stejně tak má předložit postup řešení na hranici s Irskem. Tedy tak, aby mezi britskou částí Irska, tzv. Severním Irskem, a Svobodným Irskem, i nadále neexistovala hlídaná státní hranice. O závěrečném účtu a o řešení hranice s Irskem mají rozhodovat evropští lídři na svém setkání v půli prosince, tedy za necelé tři týdny. Je jistě v zájmu Velké Británie, aby měla i nadále otevřený přístup svého zboží a služeb na evropský trh, který čítá i po odchodu Britů cca 450 milionů lidí.

Tyto řádky nebo jinde nabyté informace o brexitu by měli číst ti čeští koryfejové czexitu, kteří se mylně domnívají, jak by to bylo pro Českou republiku a její občany výhodné…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice