Paroubek: Kolik to Českou národní banku stálo v únoru?

11.03.2017 10:09

Nikde, ani na stránkách ČNB, ani v žádném českém médiu, a tím méně v odborném tisku, se šest dní po skončení minulého měsíce neobjevuje, kolik ČNB vyplácala v únoru na dodržení tzv. měnového závazku. Tedy, jinak řečeno kolik nechala ČNB vytisknout českých korun, aby za ně mohla nakupovat eura, která hromadí v útrobách ČNB bez zjevného užitku, aby tak udržela kurz koruny k euru v poměru 27:1.

Paroubek: Kolik to Českou národní banku stálo v únoru?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Kolik nás to tedy vlastně stálo? ČNB je součástí státního aparátu, a ten platíme my všichni. Měli bychom tedy vědět, zda to minulý měsíc bylo 600 nebo spíš 800 miliard korun. Mělo vedení ČNB pravdu, když tvrdilo, že opadla panika, která se projevovala při nákupu českých korun v lednu tohoto roku, anebo ta panika neopadla? ČNB, místo rázného ukončení této své nejhorší chyby v novodobých českých dějinách, věci zakrývá, a případně je lakuje narůžovo. Místo toho by však měla celé to trápení rázně ukončit.

V tuto chvíli, pokud v měsíci únoru stály intervence cca 800 miliard korun, již bylo za tři roky a necelé 4 měsíce vytištěno cca 2,2 bilionu českých korun a prodáno za eura. Co to bude znamenat pro českou měnu do budoucna, nikdo přesně neví. V první chvíli po ukončení tzv. měnového závazku, kterým koruna v listopadu 2013 uměle oslabila o 8 – 9 %, dojde k jednorázovému posílení koruny. Ale poté bude velmi pravděpodobně, s ohledem na objemy nově vydaného oběživa pro tento účel, kurz koruny k euru kolísa. A to v takovém rozsahu, že dva, tři roky nebude nejspíše možné uvažovat u nás o přijetí eura… A k praktickému přijetí eura může dojít někdy za 6-7 let. A o takové odložení přijetí eura možná zájmové skupině, která stála za chybným rozhodnutím Singerova vedení z roku 2013, šlo.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.