Paroubek (LEV 21): Političtí iluzionisté

17.10.2014 17:57

Kdo včera večer hledal komickou podívanou, mohl si přijít na své na ČT u tzv. superdebaty lídrů parlamentních stran, které kandidují ve druhém kole senátních voleb. Zaujaly mě především výkony dvou protagonistů, P. Fialy a B. Sobotky.

Paroubek (LEV 21): Političtí iluzionisté
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Předseda ODS P. Fiala je vysokoškolský profesor – politolog, očekával bych tedy, že bude schopen realisticky vyhodnotit volební výsledek své strany v komunálních volbách. Pan profesor ale namísto toho jásá nadšením. Zřejmě vůbec neviděl výsledky komunálních voleb v jednotlivých českých a moravských městech anebo je nevnímá. ODS zaznamenala téměř ve všech 205 obcích III. stupně, tedy ve městech a dalších obcích, kde probíhá výkon státní správy, oproti minulým volbám v roce 2010 pokles volebních hlasů. Procentuálně více získala pouze v devíti městech, ovšem v Mikulově i přes procentuální nárůst o 0,55 % jeden zastupitelský mandát ztratila. Celkem v těchto obcíh získala ODS 5 nových mandátů. Ve většině obcí ODS zažila pokles, a to mnohdy zcela tragický. Pokud takové výsledky P. Fiala skutečně považuje za úspěch, je vidět, že jeho cíle skutečně nejsou vysoké…

Také B. Sobotka se kasal volebním výsledkem své strany a zároveň mluvil o potřebě výměny neúspěšných lídrů obecních kandidátek. Při obecních volbách v roce 2010, tedy několik měsíců po mém odchodu z pozice předsedy ČSSD, ještě chlapci z vedení sociální demokracie těžili z mé práce. Dnes už mohou předložit pouze veřejné stvrzenky své politické neschopnosti.

Vezmu-li za základ hodnocení výsledků ČSSD „trojkové obce“, tedy statutární + okresní + další města a další obce, kde probíhá výkon státní správy, pak z těchto 205 měst uspěla oproti minulým volbám strana pouze ve 26 obcích (stejně jako ODS v žádném statutárním městě), tedy ve 12,7 % z obcí III. stupně. Úspěch skutečně vypadá jinak.

P. Fiala i B. Sobotka spoléhají na to, že lidé většinou nemají čas se věnovat studiu volebních výsledků a v médiích jejich blábolení na téma volebních úspěchů také nikdo neusměrní.

K. Schwarzenberg, další velký poražený komunálních voleb, alespoň zachoval dekorum a na toto téma raději cudně mlčel. To jsem ocenil.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.