Paroubek: Lékaři chystají menší „Děkujeme, odcházíme“

09.04.2016 16:29

Česká lékařská komora chystá další akci "Děkujeme, odcházíme“. K tomuto účelu si také najala stejnou komunikační agenturu jako před pěti lety. Tehdy z nemocnic odešlo 3 837 lékařů a petici „SOS zdravotnictví“ podpořilo 32 876 signatářů.

Paroubek: Lékaři chystají menší „Děkujeme, odcházíme“
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Akce „Děkujeme, odcházíme“ byla v roce 2011 velkým zásahem do života společnosti. Zdravotnictví se sice od té doby podařilo Sobotkově vládě stabilizovat, ale co se týče nárůstu mezd lékařů, zdravotních sester a dalších pracovníků ve zdravotnictví, situace se od té doby příliš nezměnila. Platy v českém zdravotnictví se stále pohybují pod průměrem EU, což mimo jiné znamená, že například do Německa, Rakouska či Velké Británie, kde je jazykový handicap našich zdravotních odborníků zřejmě nejmenší, stále odcházejí nezanedbatelné počty našich lékařů a sester.

Heslem současné kampaně se má stát slogan: „Zdravotnictví žádá o pomoc“ a lékařská komora chce touto akcí poukázat zejména na nedostatek personálu v nemocnicích. Akce má trvat do podzimu.

Česká lékařská komora (ČLK) už v polovině ledna apeloval a na vládu s apelem, že je nezbytné navýšit platy lékařů v příštích pěti letech o 10 % každý rok a pravidelně valorizovat platby za státní pojištěnce, novelizovat zákon o zdravotnických službách, který by lékařské komoře dal právo kontrolovat profesionální zajištění zdravotnických služeb a umožni ČLK ukládat poskytovatelům závazná opatření k nápravě a zajistit pacientům svobodnou voleb lékaře a zdravotnických služeb, neomezovanou zdravotními pojišťovnami a zjednodušení specializačního vzdělávání lékařů.

Velmi důležitou roli, podle mého názoru, hraje také dořešení koncepce vzdělávání mladých lékařů, kteří jsou v českých nemocnicích v současnosti často považováni za levnou a bezprávnou pracovní sílu bez nároku na řádné finanční ocenění odpovídající jejich vzdělání a kvalifikaci. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný a mladé lékaře přímo vybízí, aby z ČR odcházeli pracovat do těch zemí EU, kde jsou lékaři honorováni více. A kde také mohou bez překážek rozvíjet svou profesionální kariéru.

Ministerstvo zdravotnictví by nyní ve spolupráci s ČLK mělo zahájit nábor lékařů v zemích východní Evropy, ale také například v Sýrii a ve Střední Asii. Tito lékaři by mohli zacelit mezery, které vznikají odchodem českého zdravotnického personálu do zahraničí.

Vláda podle Ústavy ČR odpovídá za zdravotní péči obyvatelstva, a podle toho by se také měla chovat. Ministru Němečkovi se sice podařilo zdravotnictví, které v roce 2013 hrozilo kolapsem nemocnic, stabilizovat, ale to již nestačí. Vláda by pro zdravotnictví měla ve spolupráci s ČLK nastavit jasnou koncepci, získat pro ni lékaře a jejich profesní organizace, seznámit s ní veřejnost a začít jí důsledně uplatňovat. Pokud vláda v čele se sociálně demokratickým premiérem tuto cestu nezvolí, může jí to stát velmi cenné politické body…Podobně jako nedávno Smer na Slovensku.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…