Paroubek: Marie Benešová by měla prolomit své mlčení

16.07.2013 20:13

Vítám stanovisko designované ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která se rozhodla stáhnout z jednání Poslanecké sněmovny novelu zákona o státním zastupitelství.

Paroubek: Marie Benešová by měla prolomit své mlčení
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Poslanci LEV 21 tento návrh zákona v prvním čtení nepodpořili a za předpokladu, že by nedošlo k nápravě řady nedostatků, které jsme u tohoto návrhu shledali, nepodpořili bychom zákon ani v dalších čteních.

Vznesli jsme pro toto své stanovisko celou řadu věcných argumentů. Návrat celé soustavy ze stávajícího stavu oddělených stupňů k centralizované soustavě, tedy k modelu fungujícímu v době generální prokuratury za minulého režimu, nepokládáme za šťastný, obzvláště pak ve chvíli, kdy by zde měl být prakticky neodvolatelný nejvyšší státní zástupce s funkčním obdobím 10 let.

Vzniklo by zde zcela nové a v zásadě nekontrolované mocenské centrum. Za systémové nepovažujeme rovněž zřízení Úřadu na potírání korupce. Soustředění všech korupčních a dalších závažných hospodářských kauz na jedno místo může být nebezpečné. Zrušení Vrchních státních zastupitelství v Praze a v Olomouci považujeme vzhledem k nadále trvající čtyřstupňové soustavě českého soudnictví za nesystémový krok.

Tolik tedy pozitivum v činnosti nové ministryně spravedlnosti.

Pousmání vzbuzuje naopak její vyjádření v tom směru, že se dotáže nového ministra financí J. Fischera na některé okolnosti darů k úhradě jeho kampaně před prezidentskou volbou. Marie Benešová má totiž sama co vysvětlovat.

Měla by ukončit své mlčení v otázce smluv, které uzavřela v minulých letech její právní kancelář s někdejším sociálně demokratickým vedením Ústeckého kraje. Tyto smlouvy dosáhly (bez DPH!) výše minimálně 2,8 milionu korun. Není však známo, jakou práci Marie Benešová a její právní kancelář skutečně odvedla a zda cena této práci skutečně odpovídá. A Marie Benešová, která se správně dožaduje transparentnosti v případě J. Fischera, sama transparentní být nehodlá.

Mlčení Marie Benešové v této věci svědčí spíše o tom, že si bývalá místopředsedkyně ČSSD a dnes designovaná ministryně spravedlnosti zvyšovala životní úroveň na úkor veřejných prostředků z rozpočtu Ústeckého kraje. Možná se ale jen sama řídila „duchem doby“. Jak se sama vyjádřila: „Za to by v Praze žádný advokát nedělal.“

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích