Paroubek: Návrh ministerstva financí odliv zisků do zahraničí nezastaví

26.11.2014 16:20

Ministerstvo financí se chce zaměřit na přelévání zisků mezi firmami v rámci daňové optimalizace, tzn.: aby firma co nejvíce ušetřila na daních, převání své zisky do firem v zemích, kde se platí jen velmi nízké nebo dokonce žádné daně (přičemž pak pochopitelně odvádí mnohem méně, než by měla, v místě skutečného zisku peněz).

Paroubek: Návrh ministerstva financí odliv zisků do zahraničí nezastaví
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ministr Babiš si od důslednější kontroly slibuje příbytek až pěti miliard korun do státního rozpočtu. Taková snaha ministerstva financí je jistě pozitivní, ale z hlediska toho, kolik miliard korun každoročně odchází na konta zahraničních matek českých firem, jde pouze o paběrkování.

V roce 2008 zrušila Topolánkova vláda daňovou progresi přímých daní, a připravila tak státní rozpočet zhruba o 80 miliard korun. Existuje zde tedy velký prostor pro zavedení druhého pásma daně z příjmu pro největší firmy působící v České republice a jsou často oligopolního charakteru. V situaci, kdy z ČR na dividendách vyplácených do zahraničí, v drtivě většině směřujících do zemí mnohem bohatších než je ČR, odcházejí stovky miliard korun – loni to například bylo 315 miliard korun – existuje k takovému kroku i velké morální oprávnění. Ministr a jeho hnutí na to neslyší. Chápu, týkalo by se to i jeho Agrofertu.

Vláda – a bystrý ministr financí v první řadě – by měla mít zájem směřovat k vyrovnanému státnímu rozpočtu v letech 2017 anebo 2018. Opatření, které chystá Babiš, i podle jeho vlastních slov, může do státní kasy přinést 5 miliard korun. Zavedení druhého pásma daně z příjmu může do státního rozpočtu přinést i více než 60 miliard korun – a taková částka už by možnost sestavení vyrovnaného rozpočtu skutečně mohla přiblížit. Česko by se tak dostalo do jiné ligy zemí, nežli ve které se dnes pohybuje…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.