Paroubek: Návrh státního rozpočtu na příští rok je nerealistický

06.12.2013 11:55

Poslaneckou sněmovnu dnes čeká projednání návrhu státního rozpočtu na příští rok v prvním čtení.

Paroubek: Návrh státního rozpočtu na příští rok je nerealistický
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Jakkoliv oceňuji snahu vznikající vládní koalice schválit rozpočet na příští rok tak, aby se země vyhnula rozpočtovému provizoriu, musím na druhé straně konstatovat, že návrh rozpočtu je velmi nerealistický.

Na vzniku původní varianty se podílela ještě Nečasova vláda, konkrétně ministr financí Kalousek. Jak bylo zejména v posledních letech Kalouskovou největší zálibou, opíral své návrhy státních rozpočtů především v příjmové části o nereálná čísla. Současný návrh rozpočtu proto např. počítá s růstem české ekonomiky (HDP) v příštím roce o 1,3 %. To je samozřejmě mimo realitu. Očekávám, že růst české ekonomiky se v příštím roce bude pohybovat maximálně okolo kladné nuly.

To bude ovšem platit za předpokladu, že se vládě podaří prosadit taková opatření, aby došlo ke zvýšení příjmů státu a díky tomu i k nutným prorůstovým opatřením. Největším prorůstovým impulzem by ovšem bylo, kdyby se budoucí vládě podařilo obnovit důvěru lidí ve stát. Zda toho ovšem budou schopni, to si nejsem zcela jist.

V naší zemi do konce roku 2007 fungoval optimálně nastavený daňový systém, který se opíral se o progresivní daň z příjmu, jak je tomu ve vyspělých zemích světa běžné, a zároveň o nízké sazby DPH. Pravicové vlády začaly tento daňový systém od 1. ledna 2008 systematicky destruovat a měnit. Výsledkem tedy je, že v letošním roce 2013 je složená daňová kvóta o 0,7 % vyšší (!) než v roce 2006. A to i přes to, že pravice notně podporovaná médii neustále šíří ve veřejnosti přesvědčení, že daně zvyšuje pouze levice.

Myslím, že ČSSD, jakožto vedoucí strana předpokládané budoucí vlády, by měla přesvědčit své koaliční partnery, aby se nastavení daňového systému vrátilo tam, kde prokazatelně fungovalo. Bude v tomto směru ale záležet na schopnosti soc. dem. prosadit v koalici tyto zásadní otázky.

Budoucí vláda musí veškerou svou pozornost věnovat obnově dynamiky českého hospodářství. Jen hospodářský růst může být zdrojem vyšších příjmů státu a jen vyšší příjmy veřejných rozpočtů mohou zajistit zkvalitnění veřejných služeb. A také růst důchodů nebo platů ve veřejném sektoru. Tedy, úspěšné fungování institucí sociálního státu. Tak, jak to vidíme ve Skandinávii, Německu či Rakousku.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…