Paroubek: Navržené složení nové vlády budí velké rozpaky

06.01.2014 16:59

Naprostá většina navržených ministrů do nově vznikající vlády nemá zkušenosti se státní správou. Jen tři z jejích sedmnácti členů již vedli ministerstva (z toho dva jen krátce jiné rezorty), čtvrtý byl jedno období předsedou sněmovny. To je všechno.

Paroubek: Navržené složení nové vlády budí velké rozpaky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Minimálně dva ministři vlády – Andrej Babiš jako ministr financí a Antonín Prachař jako ministr dopravy – jsou ve velmi silném konfliktu zájmů. Ministrem životního prostředí, opět za ANO 2011, se má stát Richard Brabec, bývalý vysoce postavený muž v některých českých chemických podnicích. To je pochopitelně absurdní a nedivím se, že to ekologickým aktivistům hnulo žlučí. Herec a někdejší diplomat Martin Stropnický na ministerstvu obrany, to je už jen vrchol nevkusu.

Pravdou je, že v první Blairově vládě v roce 1997 nebyl nikdo, kdo by měl zkušenosti z ministerské práce. Jenže. Hospodářství Velké Británie v roce 1997 však bylo ve velmi slušném stavu a britská společnost jen potřebovala po osmnácti letech vlády konzervativců změnu. A dočkala se jí. V České republice v roce 2014 je situace úplně opačná. Je vidět, že české společenské a zejména politické elity neumějí efektivně vést a řídit stát.

Zdá se, že jediným kvalifikačním předpokladem je buď dlouholeté přátelství s A. Babišem, nebo postavení v hierarchii ČSSD. Gratuluji, to jsou opravdu úžasná a perspektivní kritéria výběru ministrů. Nezkušenost většiny kandidátů na ministerské posty vládu ovšem brzy doběhne.

Prezident Zeman a v tuto chvíli neviditelná opozice v ČSSD čekají jen na svou novou příležitost. Na chyby vlády a jejích „nezkušených“ ministrů.

Je pro mne jen těžko pochopitelné, že B. Sobotka na ministerstvo práce a sociálních věcí, které je pro úspěšnou politiku ČSSD naprosto klíčové, hledá svého člověka až v posledních dnech. Samotný výběr také není příliš potěšující.

Tento zcela rozhašený resort je po drábkovských experimentech v evidentní krizi. Bohuslav Sobotka však nasazuje regionálního politika, jenž není ani krizovým manažerem (popravdě, toho Sobotka ani ve straně nemá), ani zkušeným matadorem typu V. Špidly anebo rutinérem typu Z. Škromacha. Pokud se ale situace na tomto ministerstvu nevyřeší během pár týdnů a pokud se dobře nezkomunikuje, bude vše špatně. Pro pozici vlády a zejména ČSSD a jejího premiéra.

Sociální demokracie bude – pokud půjde dále touto cestou – silně ztrácet. Ponese politické náklady za novou vládu. Osobně odhaduji životnost takové vlády na rok, rok a půl.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.