Paroubek: Německá SPD má jasno

04.03.2017 6:33

Sigmar Gabriel, sociálně demokratický ministr zahraničí a vicekancléř Německa a jeden z nejvýznamnějších lídrů SPD, se jasně vyjádřil k chimérickým představám D. Trumpa o navýšení vojenských výdajů ve státním rozpočtu spojeneckých zemí NATO na úroveň 2 % HDP.

Paroubek: Německá SPD má jasno
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

D. Trump se snaží vyjít vstříc zbrojařům, ale také americkým zaměstnancům, neboť když budou mít více zakázek zbrojaři, budou mít více práce také zaměstnanci zbrojařských firem. Tento svůj postoj dává Trump najevo ve svých projevech směřujících k členským zemím NATO, které opakovaně vyzval ke zvyšování vojenských výdajů, a podpořil ho i navýšením amerického rozpočtu o 9 %, což v amerických reáliích odpovídá 54 miliardám dolarů (1,4 bilionu korun) - a to na úkor všech oblastí, které nezajišťují bezpečnost státu.

V našich, tedy českých, podmínkách by navýšení výdajů na armádu na 2 % HDP znamenalo navýšit rozpočet na obranu z dnešních 52 miliard korun na téměř dvojnásobek, a to na úkor výdajů na školství, zdravotnictví, sociální péči, kulturu a tak dále a tak dále. Ostatně podobně jako je tomu v USA.

Také Němci, stejně jako Češi, vydávají na obranu jen něco málo přes 1 % HDP. Na rozdíl od ČR, kde se na nutnosti masivně navyšovat vojenské výdaje shodují politické strany napříč politickým spektrem, v Německu existují politické síly, které se navyšování vojenských výdajů brání.

S. Gabriel, jeden z čelných představitel německé sociální demokracie, tedy možného vítěze zářijových voleb do Spolkového sněmu, se postavil proti Trumpovu tlaku na zvyšování výdajů na obranu a při státní návštěvě Estonska uvedl: „Dosažení dvou procent není žádný nezvratitelný cíl, ale spíš směr, směr, kterým bychom měli jít.“ A dále také uvedl, že pokud by Německo vynakládalo na obranu ona dvě procenta, bylo by to 60 miliard eur ročně. „To by byl výsledek, kdybychom vynakládali dvě procenta HDP. Znamenalo by to takovou vojenskou převahu v Evropě, že by se to našim sousedům nelíbilo.“ Tím prakticky odmítl, že by se Německo v blízkém budoucnu chtělo k výdajům na obranu ve výši 2 % HDP dospět…

Po předsedovi EK J.-C. Junckerovi, který zvyšování vojenských výdajů odmítl na nedávné bezpečnostní konferenci v Mnichově, a hovořil o tom, že je třeba nezkoumat pouze výši výdajů na obranu, ale také výši výdajů na humanitární a rozvojovou pomoc, je S. Gabriel dalším významným evropským představitelem, který odmítl radikálním způsobem zvyšovat výdaje na obranu, tak jak to žádá D. Trump.

Bylo by velmi dobře, aby hlas J. C. Junckera či S. Gabriela dospěl i k uším některých zabedněných českých politiků a upozornil je na to, že vytvářet odbytiště zejména pro americké vojenské vybavení není jediná cesta, kterou nutně musíme jít. A že pokud se touto cestou nevydáme, nebudeme v Evropě rozhodně sami.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

11:17 Zdechovský (KDU-ČSL): Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

Nedávná demonstrace za chalífát v Hamburku vzbudila oprávněnou pozornost nejen v Německu, ale třeba …