Paroubek: Nešťastný den pro Bakalovy věřitele

29.08.2014 18:36

Dnes budou věřitelé Bakalovy NWR rozhodovat o budoucnosti svých investic.

Paroubek: Nešťastný den pro Bakalovy věřitele
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ti, kteří nemají své pohledávky zajištěny, volí mezi tím, zda schválí restrukturalizační plán Bakalova nejistého podniku, a tedy odevzdají tři čtvrtiny svých investic zcela dobrovolně a budou čekat, zda brzy přijdou i o zbytek, anebo pro restrukturalizaci ruku nezdvihnou, pošlou NWR do insolvence, a tím se také rozloučí se svými penězi. Jak je zřejmé, ani jedna z těchto alternativ není zrovna vábná.

Štědrý sponzor sil pravdy a lásky a snad i bývalý řídící důstojník TOP 09, tak umně přesunul ztráty ze svého podnikání na druhé… Po zaměstnancích firem NRW a nájemnících bytů OKD tak došlo i na investory – kapitalisty.

Při vstupu na burzu v roce se akcie NWR za 446 korun, ještě téhož roku dosáhly i svého maxima, kdy jedna akcie stála 623 korun, pak už to s nimi šlo jen z kopce, až se dostaly na dnešní závratnou částku tři koruny za kus.

Zřejmě jediným cenným aktivem Bakalovy NWR dnes zůstává 44 000 bývalých hornických bytů, které se Bakala při privatizaci OKD smluvně zavázal prodat jejich nájemníkům za pro ně výhodných podmínek. Toto nikdy nesplnil a vzhledem k výše naznačeným okolnostem asi nikdy nesplní. Ostatně po vládní koalici ODS, TOP 09 a Věci veřejné, kterou ve svém zájmu Bakala podpořil (28 milionů korun darů pro tyto strany na volební kampaň) ani koalice Babiš – Sobotka nebude chtít tento veřejný příslib Z. Bakaly vymáhat.

Mimo jiné je pozoruhodné, že se vůbec nemluví o vcelku silném střetu zájmů, ve kterém se Z. Bakala nachází ve spojitosti s krachující NWR a mediálním impériem, které vlastní. Jelikož cena akcií NWR může být uměle navyšována dobrými, nebo ne alespoň tak špatnými zprávami o společnosti, která média chrlí. Je tedy docela dobře možné, že NWR je ještě v horším stavu, než se nám z médií zdá. Copak na to asi říká zuřivý hlídač demokracie a potírač kupčení s pár volebními hlasy v nějaké malé obci Transparency International. Obávám se, že nic, asi jim to jako problém nepřipadá.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.