Paroubek: O Česku se říká, že jeho obyvatelstvo je nejvíc euroskeptické

10.10.2017 13:58

V minulém týdnu při debatě představitelů stran v ČT 24 byly letmo zveřejněny zajímavé průzkumy veřejného mínění týkající se referenda o setrvání v EU, vývoje vztahu ČR s Visegrádskou skupinou, s EU a dále s USA, Ruskem a Čínou.

Paroubek: O Česku se říká, že jeho obyvatelstvo je nejvíc euroskeptické
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

V některých směrech přinesly výsledky průzkumu do jisté míry překvapivá zjištění. Pokud jde o otázku EU, 26 % respondentů je spíše pro setrvání a dalších 21 % určitě pro setrvání v EU. Celkově tedy 47 %. Pro vystoupení z EU, spíše či určitě, je 39 % respondentů. Případného referenda by se nezúčastnilo 11 % respondentů a další 3 % nevědí anebo nemají na věc názor.

O Česku se říká, že jeho obyvatelstvo je nejvíce euroskeptické ze všech zemí EU. To do jisté míry potvrzuje i tento průzkum, ačkoli pokud jde o rozhodnuté občany, je zde stále převaha 55 : 45 pro zachování členství v EU. Není to sice žádný zázrak, ale je to slušné východisko, pokud po volbách vznikne vláda s rozumným postojem k EU, která bude umět rozumně prosazovat české národní zájmy a využívat všech výhod, které plynou z členství v EU…

Pokud jde o vývoj vztahů Česka s Visegrádskou skupinou, zdrcující většina, více než devět desetin dotázaných, chce posilovat či zachovat tyto vztahy. Také k otázce o vývoji vztahů ČR s EU je možné říci, že představuje určité překvapení. Posílení vztahů si přeje 39 % a zachování současných vztahů rovněž 39 %. Tedy téměř čtyři pětiny respondentů jsou pro rozvoj vztahů s EU. Naopak oslabení si přeje pouze necelá jedna pětina respondentů.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vztahy ČR a USA si přeje oslabit 15 % respondentů, a naopak posilovat či zachovat 81 %. Vztahy s Ruskem si přeje oslabit zhruba jedna pětina respondentů, což není s ohledem na intenzitu antiruské propagandy tolik, jak by se čekalo, a naopak posílit či zachovat tyto vztahy si přejí plné tři čtvrtiny dotázaných občanů.

Něco podobného platí také, pokud jde o hodnocení vývoje vztahů ČR a Číny, které si přeje posilovat či zachovat 75 % respondentů, a naopak oslabit tyto vztahy si přeje jedna pětina dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce