Paroubek: Odejde Babiš z vlády?

15.06.2016 9:10

A. Babiš už všechno trochu přehání. Prý nechce rozhodit vládu, ale pokud Chovanec podepíše reformu policie, musí rezignovat na funkci ministra vnitra. Babiš se chová, jakoby on byl předsedou vlády, a ne někdy jiný.

Paroubek: Odejde Babiš z vlády?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Hnutí ANO stupňuje tlak, i když jsme se mezi tím, během víkendu, dozvěděli, že policejní prezident Tuhý v předchozích jednáních Šlachtovi nabídl vedoucí místo v nové politické struktuře. A. Babiš to nevnímá nebo nechce vnímat. Byl ujištěn, že do živých spisů se zasahovat ani po reorganizaci policie nebude, ale Babiš s ministrem Pelikánem si dál melou svoje. Nelze se zbavit dojmu, že Babišovi se jedná jen a jen o sebe. Šlachta „prošetřuje“ jeho kauzy Čapí hnízdo i Agrotec…

Šlachta na vedoucí pozici a garance korektního dokončení „živých“ kauz. To přece ANO ještě před pár dny chtělo. Teď mluví střídavě o rezignaci ministra vnitra či policejního prezidenta, nejlépe pak obou. Ale podle Ústavy a platné legislativy naší republiky nesmí vláda zasahovat do kompetence žádného ministra, ba ani ministra vnitra.

Rozhodnutí o reorganizaci Policie ČR i případné personální změny jsou výlučně v kompetenci ministra vnitra Chovance. Ostatně, i kdyby to bylo věcí vlády jako celku, ve vládě není pro návrh na zastavení reorganizace Policie ČR většina. Zdá se tedy, alespoň v tuto chvíli, že hnutí ANO je rozhodnuto skolit koaliční vládu.

Pokud k vystoupení ministrů za hnutí ANO z vlády v tomto týdnu opravdu dojde, nezbývá standardním politickým stranám nežli podporovat (ad hoc, případ od případu) Sobotkovu vládu po doplnění nových ministrů z řad ČSSD a lidovců na místa uprázdněná odchodem babišovců. A vláda v čele se Sobotkou by musela dokončit volební období jako menšinová.   Pokud se tak stane, bude ANO z vyhraněné opozice kritizovat komplicitu vlastně všech stran proti hnutí ANO.

A to je skvělá výchozí pozice ke krajským a o rok později i ke sněmovním volbám. Pak má Babiš šanci, aby jeho ANO znovu mohlo vystupovat jako strana protestu. Tedy proti všem politickým stranám, které se proti němu spikly… To by mu ve sněmovních volbách mohlo vynést až 30–35 % hlasů. Spoluprací ČSSD s ostatními stranami nalevo i napravo se rozostří levopravé spektrum politiky, a to je to, o co Babišovi jde.

Na rok a čtvrt ukrýt své čajíčky – ministry Ťoka, Pelikána, Šlechtovou a Brabce – před zraky veřejnosti. Brebentit o tom, jak jim všichni rozkopali bábovičky, je vlastně politicky supervýhodné. Jeho marketingové i mediální zázemí toho jistě bude umět skvěle  využít. Co se menšinové vládě snad povede, Babiš stejně přičte své nehynoucí genialitě.

Sobotkovi ale v této situaci nic jiného, nežli trvat na svém, nezbývá… Lepší varianta není. 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.