Paroubek: Porazí hnutí ANO samo sebe?

03.11.2015 19:23

Zdá se, že problémy hnutí ANO na komunální úrovni neberou konce ani kraje. Již několik velkých měst zaznamenalo na radnici velké pnutí a odchody primátorů z řad hnutí ANO či rozsáhlou radniční krizi způsobenou především velkými problémy v samotném zastupitelském klubu této strany.

Paroubek: Porazí hnutí ANO samo sebe?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ústí nad Labem, České Budějovice, Opava a nejsilněji a nejvíce viditelná je pochopitelně Praha. A mohli bychom dodat ještě další města. Zcela nepochybně tento seznam měst, respektive radnic, kde dochází ke krizi v klubu zastupitelů hnutí ANO, není konečný.

Tradiční politické strany jistě nejsou vzorem dokonalosti, ale přeci jen tam probíhá, více nebo méně nedokonale, výběr kádrů, který dodržuje jistá pravidla. Často sice v tomto výběru odpadají v cestě vzhůru k vysokým veřejným funkcím schopní lidé, ale zcela nepochybně také kverulanti a jiné problémové osoby. A na kandidátky zejména ve velkých městech se u tradičních politických stran mohou dostat jen lidé, o kterých příslušná politická strana něco ví. Kteří již něco odpracovali a zanechali alespoň nějakou pozitivní stopu.

Hnutí ANO se stalo na jistou dobu s podporou naprosté většiny médií jakýmsi ideálem nepolitické politiky, ovšem s tím malým háčkem, že na kandidátku u této volební strany se často dostali lidé, nejen velmi rozdílných politických názorů a představ, většinou s nulovými politickými zkušenostmi v komunální politice, ale také lidé, kteří mnohdy silně přeceňují své ambice a jejichž vysoká osobní očekávání převyšují jejich reálné možnosti.

Dříve nebo později, protože tento proces diferenciace v rámci hnutí ANO probíhá po celé republice, přijdou voliči na to, že volit hnutí ANO je experimentální, vlastně nejistou, volbou, která se jim nemusí vyplatit. Pokud A. Babiš nezastaví rozpad klubu hnutí ANO zejména na pražské radnici, tak bude v krajských volbách sčítat ztráty. O to větší mohou být šance Starostů a nezávislých a s nimi spojených sdružených v jednotlivých krajích s nejrůznějšími místními politickými aktivitami a aktivisty v krajských volbách.

Pokud se například ČSSD na pražské radnici včas nedistancuje od rozpadajícího se klubu ANO (pokud se tedy A. Babišovi nepodaří zastavit jeho rozklad), bude to pro ni mít zejména v Praze zcela zničující důsledky. V příštích volbách do Zastupitelstva už nemusí získat ani těch hubených 10,6 % jako v minulých komunálních volbách. A je zřejmé, že zejména vystupování politických stan na pražském jevišti bude velmi pečlivě vnímáno voliči celorepublikově…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích