Paroubek: Potřebujeme zcela věrohodné informace o ložiscích břidlicového plynu na Ukrajině

25.06.2014 21:17

Ukrajina má třetí největší zásoby břidlicového plynu v Evropě. Je zajímavým faktem, že nejkrutější boje se na Ukrajině svádějí v oblastech, které jsou připraveny pro těžbu břidlicového plynu.

Paroubek: Potřebujeme zcela věrohodné informace o ložiscích břidlicového plynu na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Už v lednu 2013 uzavřel na světovém ekonomickém fóru v Davosu tehdejší ukrajinský prezident Janukovyč první smlouvu o těžbě břidlicového plynu v Doněcké a Charkovské oblasti s britsko-nizozemskou společností Shell.

Podrobnosti o obsahu této smlouvy obecně známé nejsou. Optimistické hlasy říkají, že dohoda učiní Ukrajinu zcela nezávislou na dodávkách energetických surovin z Ruska, jiné zprávy ovšem zmiňují to, že smlouva může ukrajinské občany připravit o jejich domovy a půdu. Údajně má být totiž nastavena tak, že Ukrajina jejím prostřednictvím odevzdává na 50 let značné části území zahraniční firmě a zavazuje se, že lidi bude možné z jejich domovů vyhánět.

Podle agentury Bloomberg už společnost Shell provedla na ukrajinském území zkušební vrty a své práce přerušila teprve na počátku června. Shell ale není jedinou společností, která má zájem o ukrajinské zásoby plynu.  V oblasti Oleska operuje americký Chevron a o těžbu břidlicového plynu z Černého moře se zajímala i společnost Exxon Mobile. Ukrajina ohledně těžby z Černého moře jednala i se společnostmi ENI a Electricité de France.

Zcela pravdivé informace o zásobách břidlicového plynu na Ukrajině nepochybně postaví celý konflikt v této zemi do správného světla.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

19:02 Nacher (ANO): Půlka lidí se nedožije věku odchodu do důchodu

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…