Paroubek: Povolební střípky

10.10.2018 6:28

Bude nesporně zajímavé sledovat situaci ČSSD vlastně po pátých nepříliš úspěšných volbách od roku 2013 (když velkoryse připustím, že sněmovní volby v roce 2013 byly úspěšné) za sebou. Nesdílím povinný optimismus, že se již podařilo pozici strany stabilizovat, jak se vyjádřil předseda strany. Strana potřebuje v tuto chvíli reformy úplně ve všech směrech. Reformu programu, který je archaický. Reformu své organizace spojenou s reformou stranických stanov, které jsou příliš sevřené a rigidní atd.

Paroubek: Povolební střípky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Pokud si dobře pamatuji, tak v roce 1974 v Portugalsku, byla diktatura Salazarových pohrobků zničena převratem armádních poddůstojníků a nižších důstojníků. Něco podobného by bylo potřeba i v ČSSD, ale při znalosti situace vím, že to není možné. Prostě nejsou lidé, reforma strany zdola nebo dokonce revoluce, není možná. Chce to tedy trpělivé a viditelné kroky vedení strany a ministrů, které by v očích veřejnosti ČSSD posouvaly zpět do pozice respektované strany.

Zázračná řešení, podle mého názoru, nejsou možná, ale chci se vyjádřit k několika zajímavým hlasům, které se po volbách z útrob ČSSD ozvaly.

Již v pondělí bývalý předseda klubu ČSSD ve sněmovně a nynější poslanec Roman Sklenák, kritizoval velmi správně stranickou likvidaci bývalého starosty ČSSD městské části Brno – Vinohrady, Čejky. Čejka byl jedním z dlouholetých členů ČSSD, který dokázal ve svém městském obvodu získat ve volbách v minulosti pro tuto stranu až dvě pětiny hlasů voličů. A najednou se nějaké bratrstvo rozhodlo, že Čejku vyhodí ze sedla a nominuje tam svého kamaráda. Jaký byl výsledek? Oblíbený starosta Čejka si udělal vlastní kandidátku, se kterou získal v podstatě u něj obvyklé počty voličů a ČSSD byla bita jako žito. To je kritika na správném místě. Ale Roman Sklenák byl součástí vedení ČSSD i v době, kdy se něco podobného stalo v Ostravě s úspěšným a oblíbeným primátorem Ostravy Kajnarem před volbami v roce 2014. Kajnar byl skupinou hochů, co spolu mluvili, ve stranických primárních volbách odstraněn a od té doby se strana v Ostravě vezla směrem dolů. Sobotkovo vedení neudělalo na podporu Kajnara nic. Naopak, důvodně se domnívám, že podporovalo jeho protikandidáta Palyzu jen proto, že vyhovoval Sobotkovu milci, tehdejšímu hejtmanovi, Novákovi. Pochopitelně, že jedno i druhé bylo špatně. Zbavovat se schopných lidí je něco, co sebezáchovně fungující společenský organismus nedělá. Je potřeba s tím do budoucna přestat. A kladu si otázku, zda to je vůbec možné...

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Strana v Praze prohrála tragickým způsobem volby. Mrzí mě to tím více, že jsem od počátku 90. let velmi trpělivě budoval pozici ČSSD na pražské radnici tak, že se stala důvěryhodnou a respektovanou radniční silou. Nechci rozebírat všechny chyby, které vedly k tomu, že strana na radnici již nebude. Přečetl jsem si se zájmem článek, v němž odpovídá na otázky Práva náměstek primátora Dolínek. Že prý voliči dali při volbách na dojmy a ne na výsledky práce. Ano, v politice je zdání někdy více než skutečnost. Ale zavírat oči např. před chaosem v pražské dopravě, který trval nejméně dva, tři roky, by asi nebylo moudré. Je potřeba pojmenovat pravdivě všechny velké chyby, které ČSSD na pražské radnici udělala. Na rozdíl od hnutí ANO, které v Praze nyní mohlo „vrazit“ 50 mil. Kč do své volební kampaně, tyto možnosti ČSSD neměla. I tak se hnutí ANO, přes ohromné nasazení finančních prostředků, nepodařilo v očích voličů plně rehabilitovat za zmatenou éru primátorky Krnáčové. Bylo mi chvílemi líto lídra ČSSD v Praze, Landovského, který během dvou měsíců volební kampaně měl přesvědčit voliče o tom, že strana již bude jiná a lepší. Když na pátém místě kandidátky pro volbu do pražského zastupitelstva byl právě nepříliš úspěšný náměstek primátora a poslanec v jedné osobě, Dolínek. Když píšu nepříliš úspěšný, jsem ještě velmi ohleduplný, protože Dolínek bude ještě přes tři roky poslancem a měl by na sobě tvrdě pracovat a pokusit se v mladém věku ještě změnit.

Co však musí pražská ČSSD úplně změnit, to jsou vztahy v této organizaci. Pražskou ČSSD dlouhá léta svírá krunýř klientelismu. Bylo to nejlépe vidět na kauze nyní již bývalého budoucího ministra zahraničí Pocheho. Bez ohledu na politickou realitu byl hlava nehlava Poche prosazován a to proti vůli premiéra a prezidenta republiky… To je jedna z věcí, která ČSSD před volbami silně poškodila. Povšiml jsem si také poněkud hysterického povolebního vyjádření předsedy pražské stranické organizace ČSSD Pavlíka. Ten hned den po volbách, po kterých by měl spáchat „harakiri“, říká, že nemůže opustit svou funkci předsedy krajské organizace, neboť nechce vydat tuto organizace ruským agentům a Zemanovcům. Co dodat…Takhle to asi nepůjde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…