Paroubek: Právní kutilství při návrzích změn ústavy

05.06.2015 11:45

S jistým pobavením sleduji dosavadní informace o připravovaných změnách ústavy ve vztahu k roli prezidenta republiky.

Paroubek: Právní kutilství při návrzích změn ústavy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je třeba říci, že prezident Zeman přistupuje k plnění své funkce dle ústavy tak, že svým kritikům značně ulehčuje roli. Odmítá jmenovat profesory, zbavil se ústavního práva poskytovat milosti (a jak je vidět u zjevných justičních omylů, ke kterým dochází, bylo by dobré, aby i tohoto svého práva prezident využíval), a pokud se zbaví ještě tak jedné, dvou dalších povinností vyplývajících mu jako prezidentovi z ústavy, vypadá to, že už by mohl akorát krmit jeleny a daňky v krmelci lánské obory.

Zdá se, že většina připravovaných změn ústavy, a zejména v tom případě, kde tyto změny nesou rukopis ministra Dienstbiera, je velkým právním kutilstvím. Na tomto vrcholu stojí zřejmě změna, díky níž by na prezidenta republiky mohla podat ústavní žalobu dokonce i Sněmovna. To je přímo kolosální nesmysl.

Představme si, že by v čele státu nestál M. Zeman, ale typ člověka, jakým je německý prezident Gauck, který výkon své funkce pojímá jako duchovně-morální vedení země.

Pokud prezident pojímá výkon své funkce tímto způsobem, logicky se musí dostávat do rozporů s vládou, která bude vždy akcentovat praktický a pragmatický výkon politiky. Přitom však upozorňování vlády na nedostatek morálky či etiky nemusí být nijak špatné a škodlivé. Pokud by ale platila navrhovaná změna, vláda by mohla být v pokušení poškádlit moralizujícího prezidenta ústavní žalobou…

Byl jsem vždy proti úvahám o zavedení poloprezidentského systému v ČR. Myslím, že by čeští prezidenti v politickém systému státu ideálně měli mít pozici, kterou měli čeští prezidenti I. Československé republiky zakotvenou v ústavě z roku 1920.

Snižovat v této souvislosti roli prezidenta v zahraniční politice rovněž nevidím jako rozumné. Vláda by měla postupovat velmi realisticky a také s ohledem na to, že v čele ČR může příště stát člověk, jenž půjde Gauckovou, a nikoli Zemanovou cestou.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…