Paroubek: Prezident Porošenko ignoruje ekonomickou realitu

26.09.2014 15:44

Včera jsem v televizi shlédl projev ukrajinského prezidenta Porošenka a jeho slova naznačovala, že Porošenko odmítá vnímat ekonomickou realitu. Vždy jsem podporoval integraci České republiky do Evropské unie, a proto mě zajímá, kdo může stát dalším členem EU.

Paroubek: Prezident Porošenko ignoruje ekonomickou realitu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Prezident Porošenko, stejně jako všichni politici, kteří přehlížejí ekonomickou realitu, ve mně budí značnou nedůvěru. Ukrajinský prezident ve svém projevu ani v nejmenším nereflektoval, že Ukrajina stojí oběma nohama ve státním bankrotu a aby se z této hrozby dostala, potřebuje zhruba 250 – 300 miliard eur a další stovky miliard eur by pak jeho země potřebovala k vybudování funkční infrastruktury a k modernizaci průmyslu a národního hospodářství.

Co by ale Ukrajina potřebovala v první řadě a co prezident Porošenko také vůbec nebral v potaz, je změna své politické struktury a kultury. Nyní politiku země ovládají oligarchové a jejich klany, které jsou napojeny na politické strany a pochopitelně se snaží ovlivňovat politická rozhodnutí tak, jak se to hodí právě jim, což neznamená, že je to v souladu se zájmy Ukrajiny. V ČR nyní můžeme sledovat, že část společnosti by zřejmě ráda nastoupila tuto „ukrajinskou cestu“, což je poměrně děsivé.

Česká republika byla na konci minulého režimu v mnohem lepší hospodářské kondici, než je Ukrajina nyní, měla lepší kvalifikační strukturu obyvatelstva a byla připravená na rychlé demokratizační změny, přes to do EU vstoupila až 15 let po pádu komunistického režimu. Pokud prezident Porošenko prohlašuje, že Ukrajina vstoupí do EU do šesti let, nemůže to myslet vážně.

Než Ukrajina vstoupí do EU, musí vyřešit své velmi vážné ekonomické a politické problémy, a to nelze dělat televizními prohlášeními zcela ignorujícími realitu, ale pouze naplňováním pečlivě navrženého, a hlavně realistického programu ekonomické obnovy. A pokud si prezident Porošenko myslí, že něco takového zvládne jeho země za šest let, hovoří to o jeho absolutní neinformovanosti nebo nekompetentnosti.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.