Paroubek: Rezoluce OSN proti americké ambasádě v Jeruzalémě

23.12.2017 8:38

V uplynulém týdnu použily USA v Radě bezpečnosti OSN veto, aby zabránily přijetí odsuzující rezoluce Rady bezpečnosti vůči rozhodnutí D. Trumpa považovat Jeruzalém za hlavní město Izraele a umístit tam v průběhu příštích let svou ambasádu.

Paroubek: Rezoluce OSN proti americké ambasádě v Jeruzalémě
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Proto některé státy – Jemen a Turecko – přišly ve Valném shromáždění OSN s iniciativou na vznik rezoluce Valného shromáždění odsuzující toto Trumpovo rozhodnutí. Pro rezoluci Valného shromáždění hlasovalo, přes silný nátlak USA a nepokryté vyhrožování D. Trumpa těm, kdo ji podpoří, 128 států.

Naopak proti rezoluci hlasovalo 9 států, které jsou vesměs silně závislé na americké rozvojové pomoci. S výjimkou Guatemaly a Hondurasu se jedná o státy, které jsou opravdu spíše kapesními státy v Tichém oceánu. Pozoruhodné je, že Slovensko se rovněž rozhodlo hlasovat pro tuto rezoluci. Naopak ČR patří k těm 35 státům, které se zdržely hlasování. Česká diplomacie i v této otázce zachovává rozumné stanovisko EU, která se od Trumpova vyjádření distancovala, ale nechtěla přistoupit k politickému odsouzení svého spojence.

V každém případě je to velká diplomatická porážka USA, i když očekávatelná. A můžeme říci, že celá práce dvou funkčních období B. Obamy a jeho týmu, vedená snahou významně změnit pozici USA v rozvojovém světě, přichází Trumpovým rozhodnutím jaksi vniveč.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace