Paroubek: Rozumné stanovisko Evropského parlamentu

08.10.2017 13:34

Čeští europoslanci, alespoň ti, kteří byli vidět, se pohoršovali nad akcemi španělské policie proti referendu o katalánské nezávislosti a katalánským občanům.

Paroubek: Rozumné stanovisko Evropského parlamentu
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Čeští europoslanci plýtvali mnoha slovy a nikdo z nich si asi nepovšiml, že vrcholní katalánští politici nepostupují lege artis. Ignorují ústavu a ústavní instituce Španělska.

Toto vše vzalo v úvahu včerejší usnesení Evropského parlamentu, které rovněž vyzvalo k jednání mezi španělskou centrální vládou a představiteli Katalánska. Řekněme si také otevřeně, že ani výsledky referenda, v němž účast nepřekročila 46%, nebyly právě ty nejreprezentativnější…

Osobně si myslím, že výsledkem jednání mezi španělskou vládou a vládou Katalánska, které by mohl zprostředkovat právě Brusel, by mohlo být, že by se referendum zopakovalo řekněme do půl roku, tak aby mělo zcela reprezentativní výsledek, nezpochybnitelný kýmkoli.

Na základě výsledků referenda se zdá, i s jistým zohledněním deformace, kterou způsobila španělská policie zabavováním volebních uren, že podpora příznivců nezávislosti je zhruba stejné síly jako těch, kdo si přejí setrvat ve svazku se Španělskem.

Příští pondělí začne v katalánském parlamentu jednání na téma referenda a nezávislosti.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Zastavme se však ještě u další záležitosti, která je jíž nevratná. V červnu 2016 proběhlo v Británii hlasování o tom, zda si Britové přejí setrvat v EU, či odejít. 48,1 % z nich hlasovalo pro setrvání a 51,9 % hlasovalo pro odchod.

Jak ukazují nedávné průzkumy veřejného mínění v Británii, v červenci tohoto roku by pro brexit bylo 43 % dotázaných a pro setrvání 46 %. Odpověď nevím vybralo 5 % respondentů a vůbec by nešlo hlasovat dalších 6 % dotázaných. Tento průzkum byl uskutečněn 1. července na reprezentativním vzorku více než 1600 respondentů.

Jinak řečeno, svěřovat referendu otázky tak významné, jako je vystoupení ze svazku nějaké země, tedy jinak řešeno otázky, které jsou vlastně po jejich zodpovězení už neopravitelné, se nezdá být nejlepší nápad. Na rozdíl od naprosté většiny běžných v referendu řešených otázek ve Švýcarsku, kdy po několika letech může dojít k opakování hlasování, výsledek referenda typu katalánskeho může znamenat nenapravitelné změny ve struktuře státu a v jeho ústavním pořádku.

V případě Katalánska může být posun stanoviska lidí během krátké doby podobný, k jakému došlo ve Velké Británii. Nicméně pokud je katalánská společnost hluboce rozdělena, Madridu asi nic jiného, nežli učinit gesto směřující k opakování referenda za účasti mezinárodních pozorovatelů, nezbyde. A pokud se toto opakované referendum uskuteční v dohledné době, bude to řešení nejlepší.

Síly, které byly tímto referendem rozpoutány, je však už nyní těžko zastavit a těžko spoutat…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…