Paroubek: Sankce vůči Rusku pokračují

30.06.2017 18:02

Podle rozhodnutí Evropské rady budou nadále pokračovat hospodářské sankce vůči Rusku. Výsledek sankcí je přitom velmi sporný. Rusko se sice po zavedení sankcí před třemi lety hospodářsky propadlo, zaznamenalo tedy citelný pokles HDP, ale dlouhodobě mu to zjevně hospodářsky prospělo.

Paroubek: Sankce vůči Rusku pokračují
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nejlépe se to promítlo v ruském zemědělství, kde zejména v minulém roce Rusko zaznamenalo rekordní sklizeň pšenice. Stejně tak se Rusku dařilo produkovat více dalších zemědělských produktů včetně ovoce. Ruské zemědělství prostě ke svému rozvoji dostalo nový impulz a dokázalo jej využít. Pokud jde o ruský průmysl, i ten zaznamenal v tomto roce vzestup a rozlet. Také ruský hrubý domácí produkt rostl.

Naopak pokud jde o sankce vůči Rusku, tou jasnou obětí jsou například čeští zemědělci a čeští potravinářští producenti, kteří nemohou vyvážet své produkty do Ruska.

Stejně tak ten skutečný český průmysl, tedy průmysl s českými vlastníky, který často pracuje s vlastním výzkumem a vývojem, jenž zpracovává výrobky s vysokou přidanou hodnotou a není jen subdodavatelem pro mezinárodní korporace, u nichž jejich mateřské podniky finalizují produkty mimo republiku, a realizují také mimo ČR podstatnou část nadhodnoty, je silně postižen. Takže české podniky jsou samozřejmě nejvíce zasaženy a musely v posledních třech letech hledat nová odbytiště na nových trzích.

Hospodářské sankce vůči Rusku navíc v politické oblasti nepřinesly nic. Ruská politika se neposunula ani o píď. Evropané prostě, v tomto případě EU, udělaly s Ruskem opět podobnou zkušenost, jakou udělal například Napoleon nebo jiní dobyvatelé, kteří napadli Rusko.

Rusové ustupovat nebudou a prezident Putin, místo aby ztrácel podporu ruského obyvatelstva, protože zejména střední vrstvy v Rusku zažily v posledních třech letech pokles své životní úrovně, se v Rusku těší obrovské osobní popularitě. Sankce jsou zkrátka něco, co v případě Ruska žádné laury nikomu nepřinese…

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.