Paroubek: Sociální demokracie hledá nové možnosti

05.05.2017 8:37

Po oznámení premiéra Sobotky v úterý, že podá demisi, se rozpoutaly mediální spekulace. Budou předčasné volby? Bude pokračovat dosavadní vláda bez Babiše? S Babišem a bez Sobotky? Bude to vláda bez Sobotky a Babiše? To všechno a ještě další varianty jsou ve hře.

Paroubek: Sociální demokracie hledá nové možnosti
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ta nejpravděpodobnější varianta ovšem je, že si dosavadní vládní strany zachovají vládní účast, a to z řady důvodů. A budou se snažit o to, politicky valorizovat úspěchy vládnutí současné koalice. A samozřejmě finalizovat mnohé projekty, které jsou důležité a které by eventuální vláda kamarádů prezidenta Zemana prostě realizovala za ně, a nebo by je neuskutečnila vůbec. Prostě pět měsíců před volbami učinit radikální závěry je špatné.

Ani prezident Zeman nebude mít tentokrát velký zájem o to, pověřit sestavením úřednické vlády nějakého ze svých četných kamarádů. Učinil by to jistě rád i jen proto, aby potrápil politickou elitu této země, ale za necelý rok jsou prezidentské volby. M. Zeman proto nebude riskovat střety např. s hnutím ANO nebo se sociální demokracií. A. Babiš má nepochybně zájem zůstat rovněž ve vládě nebo alespoň o to, aby ve vládě zůstali jeho lidé a ochránili jeho zájem.

Machinace s dluhopisy Agrofertu mají nejspíše kriminální charakter a pokud A. Babiš ztratí politické krytí, může mu být v krátké době sděleno obvinění státním zastupitelstvím a policií. Nad A. Babišem se vznáší ještě jeden velký černý mrak a to je Čapí hnízdo. Prostě hlavní aktéři - sociální demokracie, hnutí ANO i prezident mají vlastně zájem na pokračování současné koalice třeba i za cenu toho, že by v ní nebyli zastoupeni dosavadní hlavní protagonisté, tedy Sobotka a Babiš.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Je předčasné v tuto chvíli usuzovat, zda toto vše prospěje sociální demokracii nebo ji ublíží. Nicméně každý ofenzivní čin a ten Sobotkův ofenzivní byl, přivedl strategickou iniciativu na stranu sociální demokracie. A pokud ještě v pondělí hrozilo, že volební preference sociální demokracie v krátku spadnou k 8 -10 %, tak jak se vyvíjela trajektorie volebních preferencí, nyní můžeme říci, že tento nepříjemný vývoj již bude nejspíš minulostí.

A pokud sociální demokracie zvládne hladký přechod premiérské funkce ze Sobotky na Zaorálka, může dojít k oživení volebních preferencí této strany. A to by zajisté bylo žádoucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…