Paroubek: Solidaritu je třeba předvádět také v praxi. Zvlášť když jde o mučené křesťany

15.05.2015 15:02

Česká republika by podle návrhu Evropské komise na rozdělení žadatelů o azyl uprchlíků z jiných kontinentů měla přijmout 525 uprchlíků. Česká vláda něco takového ale zásadně odmítá.

Paroubek: Solidaritu je třeba předvádět také v praxi. Zvlášť když jde o mučené křesťany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

L. Zaorálek blábolí o tom, že podobné návrhy jsou popřením základních svobod v EU, ministr vnitra Chovanec zase mluví o tom, že není jisté, zda Itálie čelící přílivu uprchlíků dělá vše, co je v jejích silách, a upozorňuje na to, že mezi azylanty nemusí být jen lidé prchající před tragickou situací v jejich zemi, ale také „radikálové“.
Je skutečně trapné, pokud česká vláda a část české veřejnosti odmítá přijetí zhruba pěti set lidí, když v roce 1968 z ČR prchaly tisíce a v roce 1948 dokonce desetitisíce lidí, kteří také nacházeli útočiště v zemích západního světa.

Myslím si, že by bylo možné požádat např. o to, aby do ČR byli přednostně přijímáni syrští křesťané, proti kterým jsou útoky jak ze strany Islámského státu, tak ze strany teroristické organizace An-Nusra nejsilnější.

Hysterie, v jejímž čele stojí vláda, není na místě. ČSSD i lidovci, tedy socialistická strana a křesťanská strana, kašlou na zásadu solidarity, kterou mají ve svém programu. Kdyby se jednalo o tisíce lidí, obavy a odmítání bych pochopil, ale v tomto případě jde pouze o stovky. Divím se, že ani lidovci se nedokážou postavit za křesťany pronásledované, mučené a vražděné islámskými extremisty. Papež František přitom ve svém nedávném projevu k ochraně křesťanů vyzval, když řekl, že je třeba „zapojení a konkrétní ochrana sester a bratří, kteří jsou pronásledováni, vyháněni, zabíjeni a stíháni pouze za to, že jsou křesťany.“

Je třeba také podpořit státy jižní Evropy, členy EU, které mají s přílivem uprchlíků největší problémy. I v tomto případě by měla platit zásada solidarity.

Solidarita skutečně není jen „solidárně“ čerpat od EU na finanční perspektivu 2014 – 2020 zhruba 600 miliard korun a dělat, že mě nic jiného nezajímá…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…